Tikvice su jedna od onih namirnica koje mogu da se spremaju na mnogo načina i uvek budu preukusne. Bilo da se pohuju, pune ili od njih pravite musaku, a sigirno nećete pogrešiti ni sa ovim receptom sa svežu salatu od mariniranih tikvica. Prilično jednostavno se pravi, samo je potrebno vreme da tikvice budu u marinadi da bi upile sve ukuse. Nema termičke obrade, pa će zadržati sve hranljive sastojke, a ljuta paprika će im dati ekstra pikantnost što će oduševiti sve prave gurmane. Savršeno se slaže uz bilo koje jelo, a možete i da ih poslažete u teglu i sačuvate za zimnicu.
Sastojci:
2 tikvice
60 ml maslinovog ulja
60 ml sirćeta
2 čena belog luka
1 grančica sveže nane
prtsohvat soli
prstohvat tucane ljute paprike
Priprema:
Tikvice dobro operite, pa ih isecite na tanke trake zajedno sa korom. Ređajte kriške tikvica u cediljku jednu na drugu, posipajući solju između slojeva. Ostavite tikvice da odstoje tako oko sat vremena, da puste višak vode. U međuvremenu, napravite jednostavan preliv tako što ćete pomešati seckanu mentu i naseckan beli luk, maslinovo ulje, sirće, so i ljutu papriku. Osušite kriške tikvica papirnim ubrusima. Položite jedan sloj tikvica u tepsiju i prelijte kašikom marinade. Ponavljate postupak dok ne potrošite sav materijal. Pokrijte tepsiju plastičnom folijom i ostavite da se sve marinira u frižideru 8 sati. Nakon toga salata je spremna za jelo, a po želji je ukrasite da nekoliko listića nane i dodajte još malo ljute papričice ili soli.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem