Ovo je indijski recept za sos od šampinjona,a tajna njegovog fantastičnog ukusa krije se u mirsnim začinima, kao i u mlevenim indijskim orasima. Ako ste ljubitelj dobro začinjene i pikantne hrane, ne sumnjamo da će vas ovaj umak od šampinjona oduševiti, a možete da ga jedete kao zasebno jelo, a super ide i uz bilo koje meso, pogotovo piletinu.Uživajte!

  • Sastojci: 
  • 1 crni luk 
  • 2 ljute papričice 
  • 1 kašičica paste od belog luka 
  • 1 kašičica paste od đumbira 
  • 1 veza peršuna 
  • 1 kašičica semena kumina 
  • 2 kardamoma
  • malo cimeta 
  • 3 kašičice ljute mlevene paprike 
  • 2 kašičice mlevenog korijandera 
  • 1/2 kašičice garam masale (nije obavezno)
  • 1/2 kašičice kurkume 
  • 1 kašičica mlevenog indijskog oraha 
  • 200 g pečuraka (šampinjona)
  • 2 paradajza 

Priprema:
Pečurke operite i očistite, pa isecite na listove. Stavite u posudu i pospite mlevenom ljutom paprikom (1 kašičica), mlevenim korijanderom (1,5 kašičica), pa posolite i dobro promešajte. Propržite pečurke na malo ulja, pa ih izvadite iz tiganja. Paradajzu ogulite kožicu, pa ga ispasirajte. U tiganj u kojem su se pržile pečurke dodajte malo ulja, pa pospite cimet, semenke kumina, kao i kardamom. Pržite par sekundi, pa dodajte seckani crni luk. Kada i on omekša dodajte pastu od belog luka i đumbira, kao i krupno sečene ljute papričice. Sipajte i paradajz sos i krčkajte još 2-3 minuta. Zatim dodajte mlevenu ljutu papričicu, korijander i kurkumu. Dobro promešajte. Dodajte garam masalu i sipajte čašu vode, promešajte, poklopite i kuvajte 2 minuta. Zatim dodajte pečurke, pa sipajte još jednu čašu vodu. Kada krene da ključa dodajte i mleveni indijski orah. Promešajte i ostavite da se kuva još par minuta. Pospite seckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa