Sastojci:

  • 200 g sira 
  • 100 g kajmaka
  • 2 čena belog luka (pasiranog)
  • 1–2 kašičice ljute mlevene paprike (po ukusu)
  • So (ako je sir neslan)
  • Malo ulja 

Kako se pravi urnebes salata::

Urnebes salata je popularno jelo u Srbiji, jednostavna za pripremu i veoma ukusna. 

Viljuškom izmrvite sir u činiji dok ne postane kremast. Dodajte kajmak i sve dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu. Umešajte beli luk i ljutu papriku. Po potrebi dodajte malo soli i ulja, ali vodite računa da sir i kajmak već mogu biti slani. Sve dobro promešajte i stavite u frižider na 15–30 minuta da se ukusi sjedine.

Savet plus:

Ukoliko volite intenzivniju ljutinu, možete dodati sitno seckani ljuti feferon.
Teksturu salate možete prilagoditi – ako želite glatku, koristite štapni mikser.
Urnebes salata je odličan prilog uz roštilj, ali se može poslužiti i uz svež hleb ili na dasci za meze.

Bonus video

Kurir televizija LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji "Majke i snajke": Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara