Pesto sos poreklom je iz Italije tačnije iz Đenove, a mnogima je omiljeni preliv za testeninu. Jedan je od skupljih na policama marketa, a uz recept koji vam donosimo moćićete da ga napravite u većim količinama, dosta povoljnije.
U ovu verziju domaćeg pesto sosa dodat je i sremuš, ili kako ga pojedini zovu "medveđi" beli luk koji će mu dati posebnu aromu. Ova biljka, može da se gaji i u kućnim uslovima, ali koja je u ovo doba godine široko rasprostranjena i u prirodi, veoma je zdrava. Sremuš možete naći na gradskim pijacama vrlo povoljno, a obiluje vitaminom C i karotinom.
Sastojci:
- 1 veza svežeg bosiljka
- 500 g sremuša
- 350 g oraha
- 500 ml maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 2 kašike soli
- 2 čena belog luka
Priprema:
Bosiljak i sremuš operite i osušite. Stavite ih u blender i isitnite, pa dodajte maslinovo ulje, sok od jednog limuna i so, pa sve zajedno dobro izblendirajte da dobijete kompaktnu masu. U to dodajte sitno sicekane orahe i beli luk na kraju, pa ponovo sve izblendirajte. Operite i strerilišite teglice, pa u njih sipajte pesto sos. Kada otvorite teglicu, stavite je u frižider i dospite, po potrebi, malo maslinovog ulja.
Izvor: Stvar ukusa