Kako su dani sve topliji, tako naši obroci postaju sve laganiji i manje obilni. Baš zbog toga treba razmišljati i o njihovoj nutritivnoj vrednosti, pa se mnogi odlučuju za salate, obrok-salate ili jela koja bi u toku zime konzumirali kao prilog.
Jedna od osvežavajućih, a prilično zasitnih salata je i ova, napravljena od šargarepe, tikvice i krastavca bez termičke obrade, kako bi vam pružila što više kvalitetnih sastojaka. Ono što joj daje poseban i malo drugačiji ukus je pečeni susam.
Sastojci:
- 250 g šargarepe
- 1 tikvica
- 1 veći krastavac
- 1 veza peršuna
- 3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- jabukovo sirće
- 3 kašike susama
- so
Priprema:
Susam prepecite na suvom tiganju i odložite ga sa strane. Šargarepu, tikvice i krastavac očistite i izrendajte na krupnije rende. Beli luk očistite i izgnječite. Jabukovo sirće, šećer, so i maslinovo ulje sjedinite sa belim lukom i pečenim susamom, pa sve dodajte rendanoj šargarepi i krastavcu, pa dobro izmešajte. Peršun iseckajte, pospite po salati i stavite da se ohladi. Salatu služite kao prilog ili glavno jelo, uz prepečen hleb može biti kompletan obrok.
Izvor: Stvar ukusa