Nije poznato zašto je ova salata dobila ime lenjigradska, ali ono što se sigurno zna to je da je neverovatno ukusna, naročito kao prilog za tople dane. Jednostavno i brzo se sprema, a praziluk u kombinaciji sa sirom i jogurtom joj daje poseban šmek. Trik je taj da ne dozvolite da se krompir ohladi, jer hladan ne upija lepo ukuse, nego dok je još vruć dodajte i ostale sastojke.

Sjajno ide uz razne vrste mesa, a može da bude i kompletan obrok

Sastojci:

  • 6 krompira
  • 2 struka praziluka
  • 250 g tvrdog sira
  • 400 g kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • malo seckanog peršuna
  • mirođija
  • so, biber
  • sok od pola limuna

Priprema:

Svetliji deo praziluka isecite na kolutove, ne preterano tanke, blago posolite i rukama razlistajte. Krompir kuvajte u ljusci, u slanoj vodi 30 do 40 minuta. Još topao, malo prohlađen krompir oljuštite i isecite ga na kockice. Topao krompir odmah ubacite u činiju u kojoj ste pomešali pavlaku, majonez i jogurt i sve to već začinili solju i biberom. Dodajte praziluk, narendani sir, iseckan peršun i mirođiju, sok od pola limuna, pa sve lepo izmešajte. Ako je krompir upio preliv, pred služenje dodajte još malo jogurta i po potrebi još žačina po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa