Sastojci:
Za pripremu boranije:
- 500 g sveže ili smrznute boranije
- 2 litra vode
- 1 kašičica soli
Sastojci za majonez:
- 1 žumance
- 1 kašičica senfa
- 300 ml suncokretovog ulja
- soli po ukusu
- limunov sok, po ukusu
- 30 ml mineralne vode
- 2-3 čena belog luka
Recept za salatu od boranije sa majonezom:
Ako koristite svežu boraniju, dobro je operite i isecite krajeve. Zatim prokuvajte u loncu sa slanom vodom, 5-7 minuta dok ne omekša. Ocedite je i isperite hladnom vodom. Ostavite je u cediljki da se potpuno ohladi, dok ne pripremite majonez. Očistite i vrlo sitno iseckajte čen belog luka, ako možete probajte i da ga ispasirate.
Stavite beli luk u teglu i preko njega dodajte žumance, senf i malo soli. Uključite mikser i pomešajte sastojke, pa dodajte ulje. Počnite lagano da mešate, a kako majonez počne da dobija zapreminu, povećavajte brzinu miksera. Mešajući majonez, dodajte malo sveže isceđenog limunovog soka. Na kraju dodajte malo po malo mineralnu vodu.
Ohlađenu boraniju prebacite u činiju sa domaćim majonezom. Dobro promešajte, začinite solju i biberom po ukusu i ohladite najmanje 30 minuta. Prilikom serviranja možete po vrhu posuti seckanu mirođiju.
Salata od boranije može da bude klasična obrok salata tokom letnjih dana. Ukoliko volite takva jela, možda ćete želeti da napravite i čuvenu Valdorf salatu.
Pročitajte i kako se pravi italijanska salata sa slaninom i hlebom
BONUS VIDEO
StvarUkusa