Sastojci:
Za koru:
- 50 g spanaća
- 4 žumanca
- 4 belanca
- 120 g pšeničnog brašna
- 70 ml ulja
- 50 g kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 400 g krem sira
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica mešavine začinskog bilja
- malo soli
Za krem za ukrašavanje:
- 200 g krem sira
- 3 pune kašike slatke paprike u prahu
- malo pavlake za kuvanje, po potrebi
Pogledajte kako se priprema, u videu se za krem za ukrašavanje koristi losos umesto slatke paprike u prahu:
Recept za slani kolač:
Kako biste napravili ovaj slani kolač, za testo pomešajte spanać, žumanca, ulje, kiselu pavlaku, so i šećer u visokoj čaši. Sve dobro umutite ručnim blenderom. Sipajte smesu u činiju, dodajte brašno i prašak za pecivo. Mešajte žičanom mutilicom. U drugoj posudi umutite belancapa ih dodajte u testo u dve faze, mešajući ih lopaticom od vrha do dna. Kalup dimenzija 25x30 cm, u obliku pravougaonika obložite folijom. Sipajte testo u kalup i izravnajte ga. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta. Veoma brzo se peče.
Ohladite koru kada se ispeče. Za to vreme pripremite dve vrste krema. Za prvi krem u činiji sjedinite krem sir, pavlaku za kuvanje, začinsko bilje, prstohvat soli i beli luk vrlo sitno naseckan. Sve umutiti mikserom. Za drugi krem pomešajte krem sir i slatku papriku u prahu. Sve dobro umutite blenderom. Po potrebi dodajte malo pavlake za kuvanje, da se masa lakše umuti. Prebacite drugi krem u kesu za ukrašavanje torti.
Ohlađenu koru pažljivo odvojite od kalupa, sklonite foliju. Presecite koru na pola. Jedan deo premažite polovinom svetlog krema. Prekrijte drugim delom kore i tu drugu koru premažite preostalim belim kremom. Stavite u frižider na 30-40 minuta. Zatim isecite na male kvadrate. Na vrh svakog kolača stavite ukras od roze krema. Po želji ukrasite začinskim biljem. Možda ćete želeti da napravite i slani kolač.
Pročitajte kako se pravi slani bakin kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa