Pečena cvekla, kremasti sveži sir i sočna pomorandža daju salati pun ukus i jarke boje. Sos od senfa, meda i limuna fino zaokružuje i podiže sve sastojke. Poslužite je kao lagani ručak ili kao svež prilog uz pečenje ili ribu.
Osnovne informacije
Kuhinja: mediteranska
Tip jela: salata
Ukupno vreme pripreme: oko 1 h 15 min
Broj porcija: 2–3
Kalorije po porciji: oko 260 kcal
Nivo težine: lako
Sastojci:
- 2 cvekle (male glavice)
- 130 g svežeg sira
- 150 g rukole i listova zelene salate
- 1 pomorandža
- 100 g tvrdog sira
- 15 g badema
- perje mladog luka – po želji za dekoraciju
Za sos:
- 70 g maslinovog ulja
- 1 kašičica ljutog senfa
- 2 kašičice sušenog origana
- 1 kašika soja sosa
- 30 g meda
- 1 kašika limunovog soka
- 1/3 kašičice suvog belog luka
- 1/3 kašičice soli
- 1/2 kašičice dimljene paprike
Priprema:
Priprema cvekle
Ugrejte rernu na 200°C. Operite cveklu, umotajte je u foliju i pecite 30–40 minuta dok ne omekša (ili je skuvajte u vodi). Ohladite cveklu, oljuštite je i isecite na tanke kriške (oko 3 mm).
Slaganje sa sirom
Namažite svaku krišku cvekle svežim sirom i slažite ih jednu preko druge dok ne potrošite cveklu. Umotajte složenu cveklu u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta da se stegne.
Priprema ostalih sastojaka
Filetirajte pomorandžu: odstranite koru i belu opnu, pa odvojte kriške bez opni. Isecite tvrdi sir na kockice, a bademe krupno naseckajte.
Priprema dresinga
Umutite maslinovo ulje, senf, soja sos, med i limunov sok. Dodajte so, suvi beli luk i dimljenu papriku, pa promešajte.
Sastavljanje salate
Pomešajte rukolu i listove zelene salate sa delom sosa i rasporedite na tanjir. Izvadite ohlađenu cveklu, isecite je na komade i poređajte preko zelene salate. Dodajte pomorandžu, kockice sira i pospite naseckanim bademima. Prelijte preostalim sosom i, po želji, ukrasite perjem mladog luka.
Bonus video