Slana torta sa filom od piletine

Isprobajte recept za slanu tortu sa filom od piletine. Mekano testo, bogat fil i savršeno pečenje čine ovo jelo idealnim za ručak, večeru ili slavsku trpezu.
Slana torta sa filom od piletine Foto: Printscreen/Youtube/Gabriel Freitas

Ako tražite jelo koje je sočno, zasitno i lako za pripremu, slana torta sa filom od piletine je pravi pogodak. Spoj mekanog testa, kremastog fila i topljenog sira daje savršen zalogaj za ručak, večeru ili slavsku trpezu. Posebna prednost je što se lako seče i lepo drži oblik, pa izgleda i kao dekorativno jelo na stolu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: Predjelo

Porcije/Količina: 8–10 parčića

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme pečenja: 40 minuta

Ukupno vreme: oko 1 sat i 5 minuta

Težina: srednja

Sastojci:

Za kremasti fil od piletine

  • 1 manji crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 svež paradajz
  • 400 g kuvane i usitnjene piletine
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 kašike mlevene paprike
  • Sveže seckani praziluk po ukusu (zeleni deo)
  • 4 kašike paradajz sosa
  • 2 kašike krem sira

Za testo

  • 4 jajeta
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 150 g rendanog kačkavalja ili parmezana
  • 200 ml ulja
  • So po ukusu
  • 3 šolje brašna (šolja od 240 ml)
  • 1,5 kašike praška za pecivo

Za slojeve:

  • Listovi kačkavalja
  • Majonez
Savet:

Ostavite tortu da se prohladi 10–15 minuta pre sečenja – tako će se fil lepo stegnuti i parčići će biti uredni.

Priprema:

Pripremite fil:

Sitno naseckajte luk, beli luk i paradajz pa ih propržite na malo ulja. Dodajte usitnjenu kuvanu piletinu, začine, praziluk, paradajz sos i krem sir. Sve dobro sjedinite i sklonite sa ringle.

Napravite testo:

Umutite jaja sa mlekom, uljem i prstohvatom soli. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umešajte dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju umešajte sir.

Složite tortu:

U podmazan pleh sipajte polovinu smese za testo. Preko stavite listove kačkavalja pa rasporedite fil od piletine. Pospite majonezom. Zatim sipajte preostalu polovinu testa i ponovo stavite listove kačkavalja.

Ispecite:

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta, dok lepo ne porumeni.

Slana torta sa filom od piletine je pravi porodični recept – bogata, mekana i kremasta, a dovoljno praktična da se ponese i na posao ili izlet.