Recept za najkremastiju pileću salatu

Naučite kako da pripremite kremastu salatu sa piletinom, šargarepom, paradajzom i pavlakom. Jednostavan recept, idealan za ručak, večeru ili slavske trpeze.
Recept za najkremastiju pileću salatu Foto: Printscreen/Youtube/Receitas Da Cris

Ova salata je prava kombinacija kremastog fila i svežeg povrća. Belo pileće meso čini je zasitnom, dok šargarepa, paradajz i začini daju osvežavajuću notu. Idealna je za lagani ručak, večeru ili kao predjelo na slavama i okupljanjima.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: salata

Porcije/Količina: 6–8 osoba

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 20 minuta (za piletinu)

Ukupno vreme: 40 minuta + hlađenje

Težina: laka

Sastojci:

Za piletinu:

  • 1 kg belog pilećeg mesa (file)
  • 1/2 kašike soli
  • voda po potrebi

Za salatu:

  • 1 šargarepa (izrendana ili sitno iseckana)
  • 2 zrela paradajza (iseckana na kockice)
  • mladi luk po ukusu
  • peršun po ukusu
  • biber po ukusu
  • 200 g kisele pavlake
  • 8 kašika majoneza
Savet:

Za laganiju verziju zamenite deo majoneza grčkim jogurtom ili kiselim mlekom, a pavlaku niskomasnom verzijom.

Priprema:

Skuvajte piletinu

Stavite belo meso u šerpu, posolite i prelijte ključalom vodom da ga potpuno prekrije. Kuvajte dok ne omekša, pa procedite i ostavite da se ohladi. Ohlađeno belo meso isecite na sitne kockice ili ga rasturite rukama na vlakna.

Pripremite povrće

Izrendajte šargarepu, iseckajte paradajz, mladi luk i peršun.

Sjedinite salatu

U velikoj posudi pomešajte piletinu i povrće. Dodajte pavlaku i majonez, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite salatu u frižider na minimum 1 sat da se ukusi prožmu, pa poslužite uz hleb ili krekere.

Bonus video

This browser does not support the video element.

sočna piletina u marinadi Izvor: instagram/themodernnonna