Ova salata je prava kombinacija kremastog fila i svežeg povrća. Belo pileće meso čini je zasitnom, dok šargarepa, paradajz i začini daju osvežavajuću notu. Idealna je za lagani ručak, večeru ili kao predjelo na slavama i okupljanjima.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: salata
Porcije/Količina: 6–8 osoba
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja/pečenja: 20 minuta (za piletinu)
Ukupno vreme: 40 minuta + hlađenje
Težina: laka
Sastojci:
Za piletinu:
- 1 kg belog pilećeg mesa (file)
- 1/2 kašike soli
- voda po potrebi
Za salatu:
- 1 šargarepa (izrendana ili sitno iseckana)
- 2 zrela paradajza (iseckana na kockice)
- mladi luk po ukusu
- peršun po ukusu
- biber po ukusu
- 200 g kisele pavlake
- 8 kašika majoneza
Priprema:
Skuvajte piletinu
Stavite belo meso u šerpu, posolite i prelijte ključalom vodom da ga potpuno prekrije. Kuvajte dok ne omekša, pa procedite i ostavite da se ohladi. Ohlađeno belo meso isecite na sitne kockice ili ga rasturite rukama na vlakna.
Pripremite povrće
Izrendajte šargarepu, iseckajte paradajz, mladi luk i peršun.
Sjedinite salatu
U velikoj posudi pomešajte piletinu i povrće. Dodajte pavlaku i majonez, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro promešajte da se sve sjedini. Stavite salatu u frižider na minimum 1 sat da se ukusi prožmu, pa poslužite uz hleb ili krekere.
Bonus video