Lagane posne čorbe se prave brzo i lako, a ako ste ljubitelj povrća one će vam biti odličan izbor. Evo šta je potrebno da se naprave najukusnije posne čorbe.
Čorba od šampinjona sa belim vinom
Potrebno je:
250 gr šampinjona,
2 kašike margarina,
1 manja glavica crnog luka,
kašika brašna,
2 dl belog vina,
1 čen belog luka,
so,
biber,
peršunov list.
Priprema:
Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstati na margarinu.
Dodati brašno, naliti 2 l vode i kuvati dok šampinjoni ne omekšaju.
Zaliti vinom, posuti seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem
Pročitajte i: POSNE I ZDRAVE: Medene palačinke sa borovnicama
Posna čorba od tikvica
Potrebno je:
1 kg tikvica,
kašika maslinovog ulja,
glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1/2 kašike karija,
kocka za supu od povrća,
so i biber po ukusu,
kašika iseckanog svežeg peršuna,
krutoni (tost) za dekoraciju.
Priprema:
U dubokoj šerpi na ulju kratko izdinstajte krupno isečeni beli i crni luk, dodajte kari, promešajte i dodajte oprane i na kockice iseckane tikvice.
Poklopite i ostavite da se dinsta oko 25 minuta na umerenoj temperaturi, tikvice će pustiti tečnost i postati meke, povremeno promešajte.
Zatim povrće iz šerpe sipajte u blender i ispasirajte.
U šerpi gde se kuvalo povrće nalijte vode da bude jedan litar i kad provri ubacite kocku za supu, kuvajte nekoliko minuta, pa vratite ispasirano povrće.
Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte dok ne dobijete finu krem supu, sipajte u tanjire, pospite peršun i dodajte tost hleb.
Pročitajte i: BEZ PEČENJA: Staklene posne čoko-bombice
Riblja čorba
Potrebno je:
1,5 kg ribe: kečiga, šaran, mrena, deverika,
1,5 l vode,
2 glavice crnog luka,
2 kašičice aleve paprike,
250 ml paradajz pirea,
2 kašike sirćeta,
1 suva crvena paprika,
so.
Priprema:
Riba se očisti (sa kečige se skinu bodlje sa strane), zatim se nareže sve do kičme na svaka 3 mm, kako bi se sve kosti isitnile i tada se riba iseče na komade.
Luk se očisti i sitno iseče, stavi se u sud u kome će se čorba kuvati, doda se aleva paprika i voda da luk ogrezne i kuva se dok ne omekša.
Tada se doda mešana isečena riba, dolije voda i paradajz pire.
Sve se kuva oko 30 minuta.
Čim počne da vri, doda se sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, može se dodati suva paprika. Ako volite ljutu čorbu, dodajte ljutu suvu papriku.
Posoliti prema ukusu.
Ćorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus
Izvor: posnajela.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus