Tikvice su pune vlakana, a ona su sve što vam treba kada ste na režimu ishrane (uz belančevine). Vlakna vas čine sitim, a smanjuju apsopciju masti, a ona su i najkorisnija, i ne smanjuju se termičkom obradom. Tikvice imaju dosta minerala, a naročito magnezijuma, koji je važan za zdravlje srca, krvnih sudova, važan je i za antioksidantne enzime. Obzirom da su tikvice sastavljene iz preko 90% vode, onda je i njihova kalorijska vrednost veoma mala – 100g tikvica ima svega 18kcal, slično kao krastavac, šampinjoni, kupus, zelena salata…
U kombinciji sa ljutom papričicom i lukom lako ćete mršaviti, čak ne smeta ni pavlaka jer vlakna iz tikvica smanjuju njenu masnoću.
Sastojci:
2 tikvice
1 crni luk
2 šargarepe
2 krompira
200 g kisele pavlake
1 l bujona od povrća
1 ljuta paprika
3 čena belog luka
peršun
Priprema:
Na malo putera i ulja propržite seckan crni luk, a zatim dodajte i beli. Posle 2 minuta dodajte seckanu šargarepu i krompir, promešajte i posle 2 minuta dodajte seckanu tikvicu i ljutu papričicu. Posolite i pobiberite. Sipajte bujon (rastovrite kocku supe u vreloj vodi, ako nemate domaći), promešajte i kuvajte 20 minuta, poklopljeno. Sklonite sa šporeta, pa štapnim mikesrom ispasirajte i vratite na šporet. Sipajte pavlaku i promešajte. Kada krene da ključa sklonite sa šporeta i pospite seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa