Tikvice su pune vlakana, a ona su sve što vam treba kada ste na režimu ishrane (uz belančevine). Vlakna vas čine sitim, a smanjuju apsopciju masti, a ona su i najkorisnija, i ne smanjuju se termičkom obradom. Tikvice imaju dosta minerala, a naročito magnezijuma, koji je važan za zdravlje srca, krvnih sudova, važan je i za antioksidantne enzime. Obzirom da su tikvice sastavljene iz preko 90% vode, onda je i njihova kalorijska vrednost veoma mala – 100g tikvica ima svega 18kcal, slično kao krastavac, šampinjoni, kupus, zelena salata…

U kombinciji sa ljutom papričicom i lukom lako ćete mršaviti, čak ne smeta ni pavlaka jer vlakna iz tikvica smanjuju njenu masnoću. 

Sastojci:
2 tikvice
1 crni luk
2 šargarepe
2 krompira
200 g kisele pavlake
1 l bujona od povrća 
1 ljuta paprika
3 čena belog luka
peršun

Priprema:
Na malo putera i ulja propržite seckan crni luk, a zatim dodajte i beli. Posle 2 minuta dodajte seckanu šargarepu i krompir, promešajte i posle 2 minuta dodajte seckanu tikvicu i ljutu papričicu. Posolite i pobiberite. Sipajte bujon (rastovrite kocku supe u vreloj vodi, ako nemate domaći), promešajte i kuvajte 20 minuta, poklopljeno. Sklonite sa šporeta, pa štapnim mikesrom ispasirajte i vratite na šporet. Sipajte pavlaku i promešajte. Kada krene da ključa sklonite sa šporeta i pospite seckanim peršunom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE