Posna čorba od crvenog sočiva i leblebija je lepo začinjena i obiluje različitim povrćem. Ukoliko volite crveno sočivo možda ćete želeti da napravite i posni potaž od brokolija i crvenog sočiva. Evo i kako se pravi čorba od crvenog sočiva i leblebija.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 1 kašičica soli
- ¼ praziluka, sitno isečenog na kockice
- 1 šargarepa, oljuštena i sitno iseckana
- ½ crvene paprike, sitno naseckane na kockice
- ½ zelene paprike, sitno naseckane na kockice
- 4 čena belog luka, zgnječena
- 2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica ljute paprike
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica bibera
- 4 kašičice harisa paste (ili po ukusu)
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica limunove kore
- 200 g seckanog paradajza
- 120 g crvenog sočiva, ispranog
- 120 g lebelbija, oceđenih
- 350 ml povrtnog bujona
- 1 kašika seckanog korijandera
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika limunovog soka
Recept za čorbu od srvenog sočiva i leblebija
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte luk. Začinite sa 1 kašičicom soli i pržite 5 minuta. Dodajte praziluk, šargarepu, zelenu i crvenu papriku i pržite još 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite 1 minut.
Umešajte mleveni kim, ljutu papriku, slatku papriku, so i biber, dobro promešajte i pržite još 1 minut. Dodajte harisa pastu i paradajz pire, mešajte 1 minut, a zatim umešajte limunovu koricu.
Dodajte paradajz, crveno sočivo, oceđene leblebije i povrtni bujon u šerpu. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte 20 minuta. Skinite poklopac i skinite posudu sa vatre. Dodajte seckani peršun, seckani korijander i limunov sok i dobro promešajte.
Pročitajte kako se pravi pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.