Pirinačsa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom je odličan izbor jela ukoliko vodite računa o ishrani, želite da probate različite kuhinje i želite da unesete više povrća u organizam. Ovom jelu slatko korenasto povrće daje poseban ukus ovoj jednostavnoj veganskoj večeri. Paškanat i šargarepa se kuvaju sa sočivom i kokosovim mlekom i aromatizuju đumbirom, belim lukom i kurkumom. Možda ćete želeti da napravite i rižoto od dimljene slanine i praziluka. Dodavanje tankih kriški paškanata i šargarepe u jelo dodaje hrskavost prelivu za pahuljasti beli pirinač. Evo kako da napravite pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom!
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 veliki luk, sitno isečen
- 3 paškanata, očišćena
- 4 šargarepe, očišćene
- 30 g svežeg đumbira, narendanog
- 4 čena belog luka, zgnječena
- 200 g crvenog sočiva, ispranog
- 400 ml kokosovog mleka
- 1 kašičica kurkume
- 300 g pirinča
- 12 listova karija
Recept za pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom
Isecite i kuvajte povrće
Za pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom zagrejte 1 kašiku ulja u velikom tiganju. Dodajte luk sa prstohvatom soli i kuvajte 5 minuta dok ne omekša. U međuvremenu, izljuštite tanke trake od otprilike pola paškanata i pola šargarepe i ostavite sa strane, a zatim isecite ostatak na komade od 3 cm. Dodajte komade paškanata i šargarepe u luk, zajedno sa đumbirom i belim lukom. Kuvajte, redovno mešajući, 3-4 minuta.
Dinstajte uz sočivo i kuvajte pirinač
Umešajte crveno sočivo, kokosovo mleko, vodu i kurkumu, pa prokuvajte. Pokrijte i dinstajte 20 minuta dok sočivo ne omekša. U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvima na pakovanju.
Servirajte
Zagrejte preostalu 1 kašiku ulja u srednjem tiganju i dodajte listove karija sa prstohvatom soli. Kada se zagreje i zacvrči, dodajte sitno isečen paškanat i šargarepu. Kuvajte nekoliko minuta dok povrće ne postane hrskavo i mekano. Kari od sočiva poslužite sa pirinčem, pa prelijte začinjenim hrskavim biljnim uljem. Uživajte u pirinču sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom!
Pročitajte kako se pravi rizi bizi sa piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus