Pirinačsa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom je odličan izbor jela ukoliko vodite računa o ishrani, želite da probate različite kuhinje i želite da unesete više povrća u organizam. Ovom jelu slatko korenasto povrće daje poseban ukus ovoj jednostavnoj veganskoj večeri. Paškanat i šargarepa se kuvaju sa sočivom i kokosovim mlekom i aromatizuju đumbirom, belim lukom i kurkumom. Možda ćete želeti da napravite i rižoto od dimljene slanine i praziluka. Dodavanje tankih kriški paškanata i šargarepe u jelo dodaje hrskavost prelivu za pahuljasti beli pirinač. Evo kako da napravite pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom!

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 veliki luk, sitno isečen
  • 3 paškanata, očišćena
  • 4 šargarepe, očišćene
  • 30 g svežeg đumbira, narendanog
  • 4 čena belog luka, zgnječena
  • 200 g crvenog sočiva, ispranog
  • 400 ml kokosovog mleka
  • 1 kašičica kurkume
  • 300 g pirinča
  • 12 listova karija

Recept za pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom

10:13
Korak 1

Isecite i kuvajte povrće

Za pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom zagrejte 1 kašiku ulja u velikom tiganju. Dodajte luk sa prstohvatom soli i kuvajte 5 minuta dok ne omekša. U međuvremenu, izljuštite tanke trake od otprilike pola paškanata i pola šargarepe i ostavite sa strane, a zatim isecite ostatak na komade od 3 cm. Dodajte komade paškanata i šargarepe u luk, zajedno sa đumbirom i belim lukom. Kuvajte, redovno mešajući, 3-4 minuta.

10:17
Korak 2

Dinstajte uz sočivo i kuvajte pirinač

Umešajte crveno sočivo, kokosovo mleko, vodu i kurkumu, pa prokuvajte. Pokrijte i dinstajte 20 minuta dok sočivo ne omekša. U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvima na pakovanju.

10:17
Korak 3

Servirajte

Zagrejte preostalu 1 kašiku ulja u srednjem tiganju i dodajte listove karija sa prstohvatom soli. Kada se zagreje i zacvrči, dodajte sitno isečen paškanat i šargarepu. Kuvajte nekoliko minuta dok povrće ne postane hrskavo i mekano. Kari od sočiva poslužite sa pirinčem, pa prelijte začinjenim hrskavim biljnim uljem. Uživajte u pirinču sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom!

Pročitajte kako se pravi rizi bizi sa piletinom

BONUS VIDEO

Kroketi od pirinča sa sirom  Instagram/buzzfeedtasty

StvarUkusa/L.S.