Mediteranska čorba sa sočivom je drugačija, jer se u nju dodaje i cimet. Prava eksplozija najrazličitijeg povrća, bogata proteinima i vlaknima. Ako volite čorbe možda ćete želeti da napravite i posnu čorbu od samo 3 sastojka. Evo i kako se pravi mediteranska:
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki žuti luk, sitno isečen na kockice
- 2 srednje šargarepe, sitno iseckane na kockice
- 3 stabljike celera, sitno iseckane na kockice
- 5 čenova belog luka, sitno iseckanog
- 2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica cimeta
- 130 g sočiva
- 1 l povrtnog bujona
- 120 ml soka od limuna
- 380 g kelja, seckanog
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice bibera
Recept za mediteransku čorbu sa sočivom:
Isperite sočivo u cediljki pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i celer i pržite, oko 6-7 minuta, često mešajući. Začinite solju i biberom.
Umešajte beli luk, kim i cimet. Mešajte oko 60 sekundi. Zatim dodajte sočivo u tiganj i pržite 1-2 minuta. Sipajte povrtni bujon i limunov sok, pa ostavite da proključa. Smanjite toplotu na nisku i kuvajte dok sočivo ne omekša, oko 30-45 minuta. Umešajte zelje, dodatno začinite solju, biberom i limunovim sokom i servirajte.
Pročitajte kako se pravi čorba od belog pasulja i praziluka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.