Raskošna krompir čorba sa slaninicom i pavlakom

Bela krompir čorba je kremasta i prepuna povrća, obogaćena slaninom i pavlakom. Napravite veću količinu i imaćete par dana.

Prt Scr / YT / Sugar Spun Run

Sastojci:

  • 6 traka slanine isečene na male komade
  • 3 kašike putera
  • 200 g žutog luka, seckanog
  • 3 velika čena belog luka mlevena
  • 42 g višenamenskog brašna
  • 1 kg žutog krompira oljuštenog i isečenog na komade
  • 950 ml pilećeg bujona
  • 475 ml mleka
  • 155 ml pavlake za kuvanje
  • 1 ½ kašičica soli
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • ½ kašičice ljute paprike u prahu
  • 160 g kisele pavlake
  • rendani kačkavalj, vlašac, pavlaka i slanina po želji

Pogledajte kako se pravi:

Recept za krompir čorbu sa slaninicom i pavlakom:

Za čorbu, stavite komade slanine u lonac za supu na srednje jakoj vatri i pržite dok slanina ne postane hrskava i ne porumeni. Izvadite slaninu i stavite na stranu, ostavljajući mast u šerpi. Dodajte puter i seckani luk i pržite na srednjoj vatri dok luk ne omekša (3-5 minuta).

Dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Pospite brašno po sastojcima u šerpi i mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu zajedno sa pilećim bujonom, mlekom, pavlakom za kuvanje, solju, biberom i ljutom paprikom u prahu. Dobro promešajte. Pustite da proključa i kuvajte dok krompir ne omekša kada ga probušite viljuškom (oko 10 minuta).

Smanjite toplotu i ostavite da ključa. Izvadite otprilike polovinu supe u blender mutite dok smesa ne postane glatka. Pasiranu supu vratite u šerpu i dodajte kiselu pavlaku i komade slanine, pa dobro promešajte. Ostavite da se krčka 15 minuta pre serviranja. Pospite sa još pavlake, slanine, kačkavalja i vlašca i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i gustu čorbu sa šargarepom i rezancima.

Pročitajte kako se pravi čorba sa spanaćem i mlekom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima  Instagram/corbatariflerii

StvarUkusa