Sastojci:
- 30 g putera
- 225 g žutog luka ili velikog praziluka, sitno naseckanog na kockice
- 3 srednja čena belog luka, naseckana
- so i biber po ukusu
- 90 ml ulja
- 230 g crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
- 230 g belog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
- 1,4 l pilećeg bujona
- 340 g kelja očišćenog i sitno iseckanih listova
- 340 g kuvane kobasice, isečene na kriške
- sitno iseckani svež vlašac, za ukras
Recept za čorbu od kelja i krompira:
Kako biste napravili čorbu od kelja i krompira prvo zagrejte puter u loncu na srednjoj vatri, dok se ne rastopi. Dodajte luk (ili praziluk) i beli luk, začinite solju i biberom i pržite, često mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta, dodajući ulje po potrebi da smesa ostane vlažna.
Dodajte krompir i bujon i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte kelj i nastavite da kuvate dok se kriške crvenkastog krompira potpuno ne izlome (možete ih pritisnuti kašikom ili gnječilicom za krompir za još gušću teksturu).
Beli krompir i zelje takođe treba da omekšaju, a čorba se zgusne. Krčkajte 25 do 30 minuta. Umešajte kobasicu u čorbu, ili je servirajte odvojeno. Začinite po ukusu solju i biberom i po želji ukrasite vlašcem. Možda ćete želeti da napravite i pesto od kelja.
Pročitajte kako da napravite i lazanje od praziluka i zelenog povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa