Domaća čorba sa mesom, karfiolom i leblebijama

Pripremite ukusnu čorbu od karfiola i leblebija sa piletinom, povrćem i začinima. Zasitna, kremasta i aromatična čorba savršena za porodični ručak.
Čorba od karfiola i leblebija Foto: Printscreen/Youtube/Bowl & Ladle

Ova čorba je zasitna, puna povrća i mirisnih začina, a opet lagana i hranljiva. Karfiol i leblebije daju kremastu strukturu, dok đumbir, kari i čili unose pikantnu notu. Idealan je obrok za celu porodicu, naročito u hladnijim danima.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: čorba

Porcije: 6–8

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 20 minuta

Težina: srednja

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 500 g pilećih bataka
  • 1 stabljika celera
  • malo mirođije i peršuna
  • 1–2 lovorova lista
  • 2 l vode
  • 150 g goveđeg mesa
  • 200 g kuvane ili iz konzerve leblebije 
  • 1 manji komad svežeg đumbira
  • 2 čena belog luka
  • 1 čili paprika (po ukusu)
  • ½ kašičice kumina
  • 1 kašičica kari začina
  • so i crni biber po ukusu
  • 200 g pasiranog paradajza
  • 2 krompira
  • ½ glavice karfiola
  • svež peršun za posipanje
Savet:

Ako volite gušću čorbu, izvadite deo povrća i izmiksajte štapnim mikserom, pa vratite u lonac.

Priprema:

Priprema supe

Stavite pileće batake i goveđe meso (prsa, oko 150–200 g) u šerpu sa 2 l vode. Dodajte luk, šargarepu, celer, lovor i malo svežeg začina. Kuvajte na tihoj vatri oko 1 sat, dok meso ne omekša. Izvadite meso i povrće, procedite supu i vratite je na ringlu.

Dodavanje povrća i začina

U supu dodajte pasirani paradajz, krompir na kockice i karfiol na cvetove. Posebno propržite na malo ulja beli luk, đumbir, čili, kumin i kari, pa sve dodajte u supu. Ubacite leblebije i nastavite da kuvate dok krompir i karfiol ne omekšaju (oko 20 minuta).

Završni koraci

Goveđe i pileće meso iseckajte na sitne komade i vratite u čorbu. Začinite po ukusu solju i biberom. Poslužite toplo, posuto seckanim svežim peršunom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za domaću ćureću čorbu sa knedlama  Izvor: Instagram/thesaltycooker