Ove jeseni napravite malo drugačiji pekmez.
Sastojci:
660 g pirea od pečene bundeve (kupila sam bundevu od otprilike 1300g i dobila 660g pirea)
150 g smeđeg šećera
1 kašika mlevenog cimeta
1 kašika mlevenog muškatnog oraščića
1 izrendana korica limuna
1 kašika limunovog soka
Priprema:
Bundevu prerežite popola i očistite od semenki. Rernu upalite na 180°C. Posložite je u tepsiju koju ste prekrili papirom za pečenje. Bundeve okrenite tako da ravna strana bude prema dole. Pecite ih 20-25 minuta, dok ne postanu potpuno mekane. Kašikom odvojite bundevu od kore i pečenu bundevu ispasirajte kroz cedilo. Pasiranu bundevu stavite u dublji lonac, dodajte šećer i začine i kuvajte na laganoj vatri. Pošto je dosta gust, pekmez će kod ključanja malo prskati, pa pripazite da vas ne opeče. Najbolje je mešati dugom varjačom. Pekmez kuvajte 10 minuta uz konstantno mešanje. Nakon 10 minuta dodajte 1 kašiku soka od limuna i kuvajte još 10 minuta. Sada bi vam trebao biti zadovoljavajuće gustoće. Pekmez se još malo stisne kad se ohladi, bude konzistencije kao pekmez od kajsija. Svakako probajte pekmez i dodajte još začina ako želite. Ovo je moja, tačna mera i meni je s ovim merama taman. Pekmez prebacite u čistu teglu i čuvajte na hladnom mestu. Ako pravite veću količinu, onda kada natočite vrući pekmez u teglu, odmah ga zatvorite i okrenite naopako kako bi vam se teglica vakumirala.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus