Ljutenica je začinjen specijalitet od povrća, po teksturi i ukusu sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Popularna je u srpskoj, bugarskoj i makedonskoj kuhinji. Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike. Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz.
Sastojci:
1,5 kg paprike
1 kg zrelog paradajza
pola kg ljutih papričica
100 ml vinskog sirćeta
200 ml ulja
125 g šećera
pola kesice mlevenog bibera
so po ukusu
4-5 čena belog luka
1 kesica konzervansa
Priprema:
Paradajz najpre prelijte vrelom vodom kako biste ga lakše oljuštili. Isecite ga na četvrtine i stavite u šerpu zajedno sa vinskim sirćetom, šećerom i biberom. Promešati sve, staviti na ringlu i pržiti. Kad počne da vri neka vri 1 sat. Sveže ljute papričice i papriku sameljite na mašini za meso, dodajte sve u šerpu i pustite da se kuva jos 1,5 sat, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu i dodati beli luk iseckan sitno i kesicu konzervansa na kraju. Dobro sve izmešati sipati u sterilisane tegle, sačekati da se ohladi i odložiti u ostavu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem