Zbog karakterističnog ukusa pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima. Kod nasu najpoznatije, ali i najzastupljenije vrste šampinjoni, vrganji, lisičarka i bukovača. Hranljiva vrednost pečurki je velika, izrazito su bogate proteinima, kojih ima čak 45% u suvim gljivama. Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Da biste sačuvali sve ove hranljive vrednosti, najbolje je da se što manje termički obrade, te su marinirane pečurke idealan način za to. Savršeno su uksune, mogu da se jedu kao prilog uz jela od mesa, a odlične su i na pici.
- Sastojci:
- 1 kg šampinjona
- 100 ml sirćeta
- 200 ml vode
- 1 kašika soli
- 1 kašičica sirćeta
- biber u zrnu
Priprema:
Pečurke dobro operite, a ukoliko su krupnije isecite ih na polovine, u suprotnom ostavite ih cele. U šepru sipajte, vodu sirće, so i šećer, pa zagrevajte do kjučanja. Ubacite pečurke i blanširajte ih 3-5 minuta. Vadite ih šupljom špatulom i stavljate u tegle koje ste prethodno sterilisali. U svaku teglu nalijte tečnost iz šerpe, dodajte nekoliko bibera u zrnu i odmah zatvorite poklopac. Ušuškajte ih u ćebe i ostavite da se u potpunosti ohlade. Pečurke marinirane na ovaj način mogu odmah sutradan da se jedu. Tegle čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus