Zbog karakterističnog ukusa pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima. Kod nasu najpoznatije, ali i najzastupljenije vrste šampinjoni, vrganji, lisičarka i bukovača. Hranljiva vrednost pečurki je velika, izrazito su bogate proteinima, kojih ima čak 45% u suvim gljivama. Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Da biste sačuvali sve ove hranljive vrednosti, najbolje je da se što manje termički obrade, te su marinirane pečurke idealan način za to. Savršeno su uksune, mogu da se jedu kao prilog uz jela od mesa, a odlične su i na pici.
- Sastojci:
- 1 kg šampinjona
- 100 ml sirćeta
- 200 ml vode
- 1 kašika soli
- 1 kašičica sirćeta
- biber u zrnu
Priprema:
Pečurke dobro operite, a ukoliko su krupnije isecite ih na polovine, u suprotnom ostavite ih cele. U šepru sipajte, vodu sirće, so i šećer, pa zagrevajte do kjučanja. Ubacite pečurke i blanširajte ih 3-5 minuta. Vadite ih šupljom špatulom i stavljate u tegle koje ste prethodno sterilisali. U svaku teglu nalijte tečnost iz šerpe, dodajte nekoliko bibera u zrnu i odmah zatvorite poklopac. Ušuškajte ih u ćebe i ostavite da se u potpunosti ohlade. Pečurke marinirane na ovaj način mogu odmah sutradan da se jedu. Tegle čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem