Bukovača je veoma zdrava vrsta pečuraka koja izuzetno blagotvorno deluje na celokupan organizam. Ima veoma nizak sadržaj masnoća, a izuzetno je hranljiva, pa je odlična zamena za meso. Pripremljene po ovom receptu biće savršeno ukusne.

U smesu za pohovanje po želji možete da dodate i susam, a najbolje idu uz pire krompir ili neki od umaka kao što je tartar sos ili domaći majonez.

Sastojci:

  • 8 bukovača srednje veličine
  • 150 g prezli
  • 3 jajeta
  • 150 g brašna
  • so, biber
  • ulje za prženje

Priprema:

Bukovače dobro operite, a ukoliko su veće isecite ih na pola. Dobro ih osušite ubrusom, pa ih posolite i pobiberite.
U jednom tanjiru umutite jaja, u drugi sipajte brašno, a u treći prezle. Svaku bukovaču dobro umočite u jaja, zatim u brašno, a potom i u prezle, da lepo bude obložena sa svih strana. U dublji tiganj sipajte dosta ulja, pa ga zagrejte da bude vrelo. Bukovače lagano spuštajte i pržite sa obe strane dok ne dobiju hrskavu rumenu koricu. Vodite računa da ih prilikom okretanja ne probodete viljuškom, jer će upiti više ulja. Vadite ih na ubrus da se ocede, a kada se prohlade služite ih sa salatom ili umakom po želji.

Izvor: Stvar ukusa