3 IDEJE ZA ZIMNICU SA ŠLJIVAMA - SVAKA DOMAĆICA OVO MORA IMATI U ŠTEKU:Stari recepti koji se prenose sa kolena na koleno

Saznajte kako da napravite najlepšu slatku zimnicu u kojoj ćete uživati sa porodicom.

Brzi recepti i saveti

Šljiva spada među najčešće korišćeno i najrasprostranjenije voće na svetu.  Osim što su ukusne sveže, šljive se pripremaju za zimnicu u obliku pekmeza i džemova, kompota, suše se, a često se i zamrzavaju kako bismo u svežim plodovima mogli da uživamo cele zime.

Pred vama su 3 recepta za zimnicu od ove čudotvorne voćke. Uživajte!

Džem iz rerne

Sastojci:

  • 10 kg šljiva
  • 1,5 kg šećera

Priprema:

Šljive oprati,očistiti i izgnječiti, dodati šećer i staviti u rernu da se peče tj. kuva. S vremena na vreme promešati. Nakon otprilike sat vremena kada su komadi šljive manje vidljivi, prebaciti na ringlu i nastaviti dalje kuvati uz stalno mešanje da vam ne izgori. nakon toga sipati džem u vruće tegle, zatvoriti i okrenuti naopačke.

Kompot od šljiva

Sastojci:

  • 5 kg šljiva
  • 3 kašike šećera po tegli
  • voda
  • pola kašičice konzervansa po tegli

Priprema:

Potrebna vam je veća šerpa, u koju ćete prvo staviti krpu, pa u nju poređati tegle. Svaku teglu do pola napunite opranim i očišćenim šljivama (ako su manje možete stavljati i cele). Sipati u svaku teglu po tri kašike šećera, sipati vode do pola, dopuniti tegle šljivama, staviti pola kašičice konzarvansa, doliti još vode ako je potrebno, zatvoriti poklopcima tegle, sipati vodu u šerpu, prekriti mokrom krpom i staviti u rernu da se kuvaju. Otprilike oko sat vremena na temperaturi od 180 stepeni. Kompot je gotov kada se šljive počnu okretati u tegli.

Džem od šljiva sa čokoladom

Sastojci:

  • 10 kg šljiva
  • 1,5 kg šećera
  • 150-200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Sameljite šljive na mašini za meso, dodajte šećer i kuvajte nekih sat i po vremena. Obavezno mešajte kako ne bi džem zagoreo ,a pogotovo kada dodate čokoladu. Kada je smesa dobila gustinu stavite 150-200g čokolade za kuvanje i nastavite još pola sata da kuvate i mešate. Kada je džem skuvan,isključite, ostavite malo da se prohladi i sipajte u tegle, koje su predhodno sterilisane. Zatvorite tegle, utoplite i do sledećeg dana ih ostavite da odstoje.

Izvor: Brzi recepti i saveti