Ovo je jednostavan način da ukiselite krastavce.
Krastavce operite prvo u jednoj vodi, potom sunđerom svaki istrljajte da se skinu sve nečistoće. Zatim operite još jednom uz dodatak soda bikarbone (1-2 kašike), ostavite u toj vodi sa sodom 5-10 minuta pa ih isperite. Ako koristite tegle od 720 ml. u jednu teglu stane oko 400 g krastavaca. Prvo složite krupnije uzdužno pa one malo sitnije, slobodno ih ugurajte koliko može i slobodno pritisnite.
Sastojci:
Za 7 kg krastavaca je potrebno:
- 3 litre vode
- 1,5 litra sirćeta (alkoholno 9%, može i jabukovo njega stavite više)
- 120 g soli
- 200 - 220 g šećera (neko voli slađe krastavce pa slobodno korigujte po vašem ukusu.)
začini - veza mirođije (može i sušena)
- pola veze peršunovog ili celerovog lišća
- 15 gr. slačice (rasporediti u svaku teglu po malo)
- zrna bibera (koliko želite)
- možete staviti lovorov list (ja ga nikad ne stavljam)
Priprema:
Izmešajte vodu, sirće. šećer i so.
U svaku teglu preko krastavaca stavite začine, prelijte sirupom dobro zatvorite tegle i ređajte ih u lonac sa krpom na dnu. Nalijte vodu do malo ispod poklopca i kuvajte od tačke ključanja deset minuta. Izvadite tegle i okrenite naopako, pustite da se ohlade potom okrenite normalno.
Izvor: serpica.net