Već znate da su tikvice veoma prilagodljivo povrće koje se može spremati na razne načine. Grilovane tikvice sa belim lukom, sa malo ulja koje se jedu kao salata, prilog raznim specijalitetima od mesa, odlični uz burgere i na sendviču sa kriškom sira. Malo su drugačije od mariniranih tikvica, ali jednako ukusne za sve njihove ljubitelje.

Sastojci (za dve tegle od 1kg)

  • 2 kg tikvica
  • 1 glavica belog luka
  • pola veze peršunovog lišća
  • oko 80 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • malo (oko 100 g) iseckane crvene paprike (ljute ili slatke)
  • vrela voda samo da se dopune tegle
  • dve tegle
  • dva poklopca
  • lonac ili dublja šerpa
  • krpa
  • voda

Priprema:

Tikvice operite, ako su starije ogulite ih i izvaditi semenke. Mlade ne morate guliti. Isecite na tanke listove,možete na rende za kupus ili uz pomoć ljuštilice za povrće. Bolje je rende za kupus jer tako dobijete jednake i malo deblje komade koji se tokom dinstanja neće raspadati. Zagrejte tiganj, stavite dve kašike ulja, malo posoljene tikvice (ne iskoristiti svu so koja je navedena) i blago oceđene. Grilujte ih, moraćete verovatno iz više tura.
U vangli izmešajte grilovane tikvice, iseckan beli luk i peršun, sirće, so i dve kašike ulja.. 
Spremnu salatu-prilog stavite u tegle, nalijte vrelom vodom i odgovarajućim poklopcem dobro zatvorite. Tegle stavite u lonac sa krpom na dnu, nalijte vodu malo ispod poklopca i kuvajte oko 30 minuta. Vrele tegle izvadite iz šerpe i preokrenite naopačke, predhodno još malo dotegnite poklopce.
Ostavite tako da se skroz ohladi, normalno okrenite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Prijatno!

Izvor: serpica.net