DŽEM OD DIVLJE RUŽE: Ne zna se da li je lepši ukus ili miris, a pravi se veoma lako od samo nekoliko sastojaka

Domaći džem od ruže pored divnog ukusa još lepše miriše, a ovo je najbolji recept.

Shutterstock

Ovaj domaći džem od latica ruže jednostavan je i ukusan, a pravi se od latica divlje ruže, savršen za tost, pogačice, peciva ili palačinke, ali i uz sladoled ili kolače. Slatko zadovoljstvo idealno za uživanje u trenutku, a lako se pravi.

Za kuvanje ovog džema najbolje je koristiti latice nekalemljenih bledorozih ruža ili crvenih majskih ruža.

Sastojci:

  • 250 g ružinih latica
  • 500 ml vode
  • 1 limun
  • 500 g šećera

Priprema:

Latice odvojte od peteljki, pa ih pažljivo operite hladnom vodom. Zatim ih spustite u vrelu vodu i kuvajte oko 15 minuta. Skuvane latice ocedite, a u vodu u kojoj su se kuvale sipajte šećer i prokuvajte da se šećer rastopi. Kada provri ubacite latice i sok od limuna. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne dobijete gustinu karakterističnu za džem, ali vodite računa da se ne prekuva, da bi vam ostala lepa rubin boja, a ne karamelizovana od šećera. Sklonite šerpu sa ringle, a vruć džem sipajte u tople sterilisane tegle. Zatvorite poklopc i tegle okrenite naopako. Nakon pola sata stavite ih u toplu rernu i ostavite preko noći da se postepeno ohlade. Tegle čuvati na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa