Sastojci:
- 1 limun ili narandža
- 10 karanfilića
- 2 kašičice crnog bibera, lagano zgnječene kuglice
- 1 kašičica crvenog ljutog bibera, lagano zgnječene kuglice
- komad svežeg korena đumbira od 5 cm, narezan
- 1 litar belog vinskog sirćeta
- 2 štapića cimeta
- 1 kg šećera
- 2 kg malih krušaka
Recept za zimnicu od krušaka:
Za ovu zimnicu očistite koricu limuna ili pomorandže i stavite u tiganj karanfilić, biber u zrnu, bobice aleve paprike, koren đumbira, sok od limuna ili pomorandže, sirće, štapiće cimeta i šećer. Mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori.
Kruške oljuštite, isecite i prepolovite, pa dodajte u tiganj i dinstajte 15 minuta, dok ne omekšaju. Kruške izvadite šupljikavom kašikom i stavite u cediljku da se ocede. U međuvremenu, pojačajte vatru za sirup i kuvajte 15 minuta, dok se ne smanji za oko trećinu i malo zgusne.
Voće spakujte u zagrejane tegle i prelijte vrelim sirupom, tako da ih prekrije. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i suvom mestu mesec dana pre upotrebe. Saznajte i kako Bugari kisele krastavčiće.
Pročitajte kako se pravi zimnica od kore lubenice kakvu još niste probali
BONUS VIDEO
StvarUkusa