Recept za slatko-kiselu zimnicu, biće hit na stolu

Slatko-kisela zimnica je drugačija od svih do sada, a možete da je koristite uz različita mesa.

Shutterstock

Sastojci:

  • 8 srednjih krastavaca, seckanih
  • 2 srednja luka, seckana
  • 1 srednja crvena paprika, seckana
  • 1 srednja zelena paprika, seckana
  • 60 g soli
  • 400 ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašika semena celera
  • 1 kašika bibera u zrnu
  • 700 g šećera

Recept za slatko-kiselu zimnicu:

Za ovu zimnicu pomešajte krastavce, luk i paprike u velikoj posudi. Posolite, pa sipajte hladne vode toliko da prekrije povrće. Pustite da se natapa 2 sata. Ocedite u cediljku.

Sipajte sirće u veliku posudu i ubacite seme celera i zrna bibera. Umešajte šećer i dovedite do ključanja. Nastavite da mešate dok se šećer ne rastvori, 2 do 3 minuta. Dodajte oceđeno povrće i vratite da provri, do 10 minuta. Skinite sa vatre.

Spakujte zimnicu u vruće, sterilisane tegle, ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mehuriće vazduha i zatvorite ih. U veliki lonac sa ključalom vodom spustite tegle sa razmakom od 5 cm, razdvojite ih pomoću stalka ili krpa. Pustite da ključa i kuvajte 10 minuta.

Izvadite tegle iz lonca i ostavite da odstoje 12 do 24 sata. Pritisnite sredinu svakog poklopca prstom kako biste osigurali da se poklopac ne pomera gore ili dole. Čuvajte na hladnom, tamnom mestu. Možda ćete želeti da napravite i kisele krastavce sa lukom.

Pročitajte kako se pravi šarena turšija sa esencijom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)  Kurir televizija

StvarUkusa