Domaći mleveni paradajz bez kuvanja - može da stoji i do 2 godine

Domaći mleveni paradajz bez kuvanja čuva svežinu, boju i miris paradajza čak do dve godine.
Recept za domaći mleveni paradajz koji se ne kuva Foto: Shutterstock

Domaći mleveni paradajz je pravi klasik u svakoj srpskoj ostavi. Za razliku od paradajz soka koji se kuva, ovaj način pripreme čuva svež, prirodan ukus i hranljive materije, a pritom ne zahteva mnogo vremena. Zahvaljujući soli, vinobranu i malo peršuna, ovakav paradajz može trajati i do dve godine, spreman da obogati zimske obroke.

Saveti:

* Za najbolji rezultat birajte potpuno zrele, mesnate paradajze.

* Sterilizacija tegli je ključna da bi paradajz trajao dugo.

* Vinobran je prirodan i siguran konzervans koji sprečava kvarenje i čuva boju paradajza.

Ovaj paradajz je izuzetno praktičan – možete ga koristiti za supe, variva, soseve, đuveče ili paprikaše. Priprema bez termičke obrade zadržava aromu svežeg paradajza, a dodaci poput peršuna daju posebnu svežinu. Vinobran kao prirodni konzervans osigurava da se ukus i boja ne menjaju tokom čuvanja.

Sastojci:

  • 10 kg zrelog paradajza
  • 5 ravnih supenih kašika soli
  • 1 kesica vinobrana
  • 2 vezice svežeg peršuna
  • nekoliko ljutih papričica za pikantniju varijantu (opciono) 

Priprema:

Dobro operite paradajz, odstranite peteljke i oštećene delove, pa ga krupno naseckajte. Sameljite paradajz na mašini za meso koristeći krupno sito – cilj je da ostane blago zrnaste strukture, a ne potpuno tečan.

U velikoj posudi pomešajte samleveni paradajz sa solju, vinobranom i sitno seckanim peršunom. Po želji, zajedno sa paradajzom sameljite i ljute papričice. Ostavite smesu da stoji oko 2 sata na sobnoj temperaturi, povremeno promešajte.

Sipajte paradajz u čiste i sterilisane tegle ili flaše, pa hermetički zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu – u ostavi, podrumu ili frižideru.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Trik zašto treba da dodate čokoladu u pardajz sos? Izvor: mrsdillonskitchen/instagram