Ako ste i vi ponosni vlasnik aparata za kafu, onda vam je sigurno važno da taj ritual ispijanja kafe protekne kako treba. Ustvari, da kafa bude ukusna i da nema onaj gorak ukus. Taj gorak ukus može biti posledica nakupljnja kafe u nepristupačnim delovima aparata koji nisu dugo očišćeni, ili pak posledica kamenca. Zbog toga je važno da vodimo računa o čistoći aparata.

Aparat za kafu se čisti tako što se prvo uklone svi delovi koji mogu da se operu deterdžentom za sudove, poput posudice u koju curi kafa na nekim modelima. Ovo je važno jer pomaže pri uklanjanju ostataka kafe.

Posude možemo prati ručno u sudoperi, ali obično se određeni delovi mogu prati u mašini za sudove. Nakon što ste to oprali, prebrišite aparat spolja blago vlažnom krpom kako biste uklonili prljavštinu i prašinu.

Ako ste primetili da kafa sporije teče iz aparata dok se kuva, vreme je da ga očistite sirćetom. Deo u koji inače ubacujete kafu napunite sirćetom i vodom, a na predviđeno mesto stavite šoljicu ili neku posudu u koju će isteći tečnost. Upalite aparat dok sirće i voda ne prođu kroz njega, a zatim ugasite i ostavite 30 minuta. Ponovo upalite dok svo sirće ne izađe van i ponavljajte dokle god izlazi prljavština.

Nakon toga uživajte u šoljici omiljenog napitka.