Ako ste i vi ponosni vlasnik aparata za kafu, onda vam je sigurno važno da taj ritual ispijanja kafe protekne kako treba. Ustvari, da kafa bude ukusna i da nema onaj gorak ukus. Taj gorak ukus može biti posledica nakupljnja kafe u nepristupačnim delovima aparata koji nisu dugo očišćeni, ili pak posledica kamenca. Zbog toga je važno da vodimo računa o čistoći aparata.
Aparat za kafu se čisti tako što se prvo uklone svi delovi koji mogu da se operu deterdžentom za sudove, poput posudice u koju curi kafa na nekim modelima. Ovo je važno jer pomaže pri uklanjanju ostataka kafe.
Posude možemo prati ručno u sudoperi, ali obično se određeni delovi mogu prati u mašini za sudove. Nakon što ste to oprali, prebrišite aparat spolja blago vlažnom krpom kako biste uklonili prljavštinu i prašinu.
Ako ste primetili da kafa sporije teče iz aparata dok se kuva, vreme je da ga očistite sirćetom. Deo u koji inače ubacujete kafu napunite sirćetom i vodom, a na predviđeno mesto stavite šoljicu ili neku posudu u koju će isteći tečnost. Upalite aparat dok sirće i voda ne prođu kroz njega, a zatim ugasite i ostavite 30 minuta. Ponovo upalite dok svo sirće ne izađe van i ponavljajte dokle god izlazi prljavština.
Nakon toga uživajte u šoljici omiljenog napitka.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus