Na bakinom kolaču smo svi odrasli, a njegova priprema nije komplikovana. Sve što je potrebno jeste da imate aparat kojim ćete peći ovo ukusno slatko pecivo. Sve domaćice će vam reći kako im kuhinjski aparati olakšavaju, ne samo kuvanje, već i život. Aparat za bakin kolač vam omogućava ih pravite često, ali postavlja se pitanje kako se čisti i održava. Njima ne treba puno održavanja, budući da neki imaju površine koje se ne lepe, pa ih je dovoljno prebrisati.

Prvo i osnovno jeste da aparat za bakin kolač čistite stalno. Uvek ga prebrišite ubrusom nakon korišćenja i to će dosta olakšati koršićenje. Ako ploče aparata mogu da se uklone, povremeno ih operte deterdžentom za sudove, pre nego što odložite aparate. Ako nemate ploče koje mogu da se uklone, u nastavku tesksta pročitajte kako najjednostavnije možete da ih prebrišete. 

Isključite i pustite da se ohladi. Nikada ne pokušavajte da očistite vruć aparat za bakin kolač. Kada se ohladi prebrišite ga ubrusom kako biste uklonili višak hrane. Ako se testo baš zalepilo, pređite uljem, pa onda uklonite ubrusom. Zatim pomešajte dve šoljice tople vode sa nekoliko kapi deterdženta za sudove, pa uzmite magičnu krpu i namočite. Dobro ocedite i prođite po pločama aparata (lepo očistite i ono između). Isperite krpu, pa još jednom prođite.Na isti način očistite aparat sa spoljašnje strane. A onda dobro osušite i unutrašnjost i spoljašnost. Ako je aparat ostao lepljiv posle čišćenja, pomešajte malo sode bikarbone i hidrogena. Treba da napravite pastu i premažite ceo aparate, pa ostavite da odstoji nekih sat vremena. Pređite vlažnom krpom, a posebno obratite pažnju na mesta gde su prorezi. Pre nego što ga spakujete vodite računa da se dobro osušio. 

BONUS VIDEO: 

čišćenje zagorele šerpe tiktok/southerbee

Izvor: Stvar ukusa 

Sve domaćice će vam reći kako joj kuhinjski aparati olakšavaju, ne samo kuvanje, već i život. Sada, kada postoji aparat za bakin kolač i vafle možemo ih praviti često, ali postavlja se pitanje kako se čisti i održava ovaj mali kućni aparat.

Njima ne treba puno održavanja, budući da neki imaju površine koje se ne lepe pa ih je dovoljno prebrisati, ali evo nekoliko saveta.