Svima nam se bar jednom desilo da zaboravimo šerpu na šporetu i završimo sa tvrdokornim, zagorelim slojem koji izgleda nemoguće očistiti. Umesto da bacite omiljenu šerpu ili ribate satima, isprobajte neke od jednostavnih i efikasnih metoda koje će vam pomoći da je vratite u prvobitno stanje uz minimalan trud.
Bilo da koristite sirće, sodu bikarbonu, limun ili deterdžent za sudove, postoji rešenje za svaku vrstu zagorelog dna.
U nastavku pročitajte najbolje trikove koji će vam olakšati čišćenje i sačuvati vaše šerpe od oštećenja.
1. Sirće i soda bikarbona (najbolja metoda za većinu zagorelih šerpi)
Napunite šerpu vodom i dodajte 1 šolju sirćeta. Stavite na šporet i pustite da provri. Sklonite sa vatre, dodajte 2 kašike sode bikarbone (pazite jer će zapeniti!). Ostavite 10-15 minuta, zatim istrljajte sunđerom.
✔ Nikad ne koristite metalne četke na teflonskim i neljepljivim šerpama, jer mogu oštetiti premaz.
✔ Ne trljajte agresivno čelik da ne biste ostavili ogrebotine.
✔ Ako ništa ne pomaže, probajte da ostavite šerpu da odstoji sa mešavinom sirćeta i vode preko noći.
2. So i limun (za blago zagorele šerpe)
Pospite dno šerpe debelim slojem soli i dodajte sok od jednog limuna. Ostavite 15-20 minuta, pa istrljajte sunđerom. Isperite toplom vodom.
3. Deterdžent i soda bikarbona (za tvrdokorne naslage)
Napravite pastu od sode bikarbone i malo deterdženta. Nanesite na zagorela mesta i ostavite bar sat vremena. Istrljajte sunđerom i isperite toplom vodom.
4. Aktivni ugalj (za ekstremno zagorele šerpe)
U šerpu sipajte vodu i dodajte kašiku aktivnog uglja. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Ostavite da se malo ohladi, zatim istrljajte i operite.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem
Kako očistiti drvenu dasku za sečenje