Svima nam se bar jednom desilo da zaboravimo šerpu na šporetu i završimo sa tvrdokornim, zagorelim slojem koji izgleda nemoguće očistiti. Umesto da bacite omiljenu šerpu ili ribate satima, isprobajte neke od jednostavnih i efikasnih metoda koje će vam pomoći da je vratite u prvobitno stanje uz minimalan trud.

Bilo da koristite sirće, sodu bikarbonu, limun ili deterdžent za sudove, postoji rešenje za svaku vrstu zagorelog dna.

U nastavku pročitajte najbolje trikove koji će vam olakšati čišćenje i sačuvati vaše šerpe od oštećenja.

1. Sirće i soda bikarbona (najbolja metoda za većinu zagorelih šerpi)

Napunite šerpu vodom i dodajte 1 šolju sirćeta. Stavite na šporet i pustite da provri. Sklonite sa vatre, dodajte 2 kašike sode bikarbone (pazite jer će zapeniti!). Ostavite 10-15 minuta, zatim istrljajte sunđerom.

✔ Nikad ne koristite metalne četke na teflonskim i neljepljivim šerpama, jer mogu oštetiti premaz.
✔ Ne trljajte agresivno čelik da ne biste ostavili ogrebotine.
✔ Ako ništa ne pomaže, probajte da ostavite šerpu da odstoji sa mešavinom sirćeta i vode preko noći.

2. So i limun (za blago zagorele šerpe)

Pospite dno šerpe debelim slojem soli i dodajte sok od jednog limuna. Ostavite 15-20 minuta, pa istrljajte sunđerom. Isperite toplom vodom.

3. Deterdžent i soda bikarbona (za tvrdokorne naslage)

Napravite pastu od sode bikarbone i malo deterdženta. Nanesite na zagorela mesta i ostavite bar sat vremena. Istrljajte sunđerom i isperite toplom vodom.

4. Aktivni ugalj (za ekstremno zagorele šerpe)

U šerpu sipajte vodu i dodajte kašiku aktivnog uglja. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Ostavite da se malo ohladi, zatim istrljajte i operite.

Bonus video

Kako se skidaju tvrdokorne mrlje sa posuđa Izvor: Kako se skidaju tvrdokorne mrlje sa posuđa