Sastojci:

  • 3,5 litara tople vode
  • 1 šolja sirćeta (alkoholno ili jabukovo)
  • 2 kašike ceđenog soka od limuna
  • Sunđer za ribanje
  • Suva krpa

Postupak čišćenja:

Ako se borite sa belim tragovima i mrljama na sudovima, verovatno je uzrok tvrda voda bogata mineralima, pre svega kalcijumom i magnezijumom. Ove naslage mogu ostaviti ružne fleke na čašama, tanjirima i priboru za jelo, a često ih ni klasično pranje ne može potpuno ukloniti. Srećom, postoji jednostavan trik uz pomoć kojeg će vaše posuđe ponovo zasijati – i to bez upotrebe jakih hemikalija!

Za izuzetno tvrdokorne naslage možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode i blago istrljati površinu pre nego što sudove potopite u sirće.

U sudoperu ili velikoj posudi sipajte dovoljno tople vode da prekrije sudove koje želite da očistite. U vodu dodajte jednu šolju sirćeta i dve kašike soka od limuna. Ova kombinacija prirodnih kiselina rastvara kamenac i eliminiše bele mrlje. Stavite sudove u vodu tako da bude potpuno potopljeno i ostavite ga da odstoji najmanje 30 minuta. Ako su mrlje jače, možete ostaviti i duže. Nakon što je kamenac omekšao, sudove očistite sunđerom, obraćajući pažnju na mesta gde su se nakupile tvrdokorne mrlje. Isperite sudove pod mlazom tople vode da uklonite preostale tragove sirćeta i limuna. Na kraju ih obrišite suvom i čistom krpom kako biste sprečili nove tragove od sušenja.

Bonus video

4 trika za čišćenje sa sirćetom Izvor: 4 trika za čišćenje sa sirćetom