Bez obzira da li ste iskusan kuvar ili početnik u kuhinji, šerpa, lonac ili tiganj uvek mogu da zagore, a čišćenje može da bude problem. Ipak, zagorelo posuđe može da se očisti uz par sastojaka, tako da izgleda kao novo.

Kao i kod drugih popularnih trikova za čišćenje, većinu stvari koje su vam potrebne verovatno već imate u ostavi. Za ovaj trik potrebni su vam sirće i soda bikarbona. Ove sastojke najbolje je da koristite za posuđe od nerđajućeg čelika. Prednost ove metode je u tome što koristite sasvim prirodnesastojke.

Sastojci:

  • belo sirće
  • soda bikarbona
  • meki sunđer za ribanje
  • deterdžent za sudove

Recept za čišćenje zagorele šerpe:

Dodajte jednake delove sirćeta i vode u lonac. Dovedite smesu do ključanja. Kada proključa, isključite ringlu i dodajte 2 kašike sode bikarbone. Ostavite tečnost da krčka 15 minuta. Isperite šerpu, a zatim četkom čistite zagorelo mesto. Trebalo bi da bude lako za uklanjanje.

Ako je mrlja veoma tvrdokorna, možda ćete morati da ponovite postupak ili da dodate malo deterdženta za sudove u tečni rastvor. Kada mrlja nestane, osušite šerpu krpom od mikrofibera i biće kao nova. Ukoliko volite prirodna sredstva za čišćenje, isprobajte i magičan trik za čišćenje vodom u kojoj ste natapali pirinač.

Obavezno koristite meki sunđer i izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje ili ribanje, koja mogu ogrebati površinu šerpe. Takođe, nerđajući čelik može biti sklon stvaranju mrlja od vode, pa temeljno osušite posuđe nakon čišćenja.

Pročitajte i viralni trik da pomoću papira za pečenje očistite slavine

BONUS VIDEO

ČIŠĆENJE RERNE POMOĆU LIMUNA Kako očistiti rernu pomoću limuna Izvor: ČIŠĆENJE RERNE POMOĆU LIMUNA Kako očistiti rernu pomoću limuna

StvarUkusa