Bez obzira da li ste iskusan kuvar ili početnik u kuhinji, šerpa, lonac ili tiganj uvek mogu da zagore, a čišćenje može da bude problem. Ipak, zagorelo posuđe može da se očisti uz par sastojaka, tako da izgleda kao novo.
Kao i kod drugih popularnih trikova za čišćenje, većinu stvari koje su vam potrebne verovatno već imate u ostavi. Za ovaj trik potrebni su vam sirće i soda bikarbona. Ove sastojke najbolje je da koristite za posuđe od nerđajućeg čelika. Prednost ove metode je u tome što koristite sasvim prirodnesastojke.
Sastojci:
- belo sirće
- soda bikarbona
- meki sunđer za ribanje
- deterdžent za sudove
Recept za čišćenje zagorele šerpe:
Dodajte jednake delove sirćeta i vode u lonac. Dovedite smesu do ključanja. Kada proključa, isključite ringlu i dodajte 2 kašike sode bikarbone. Ostavite tečnost da krčka 15 minuta. Isperite šerpu, a zatim četkom čistite zagorelo mesto. Trebalo bi da bude lako za uklanjanje.
Ako je mrlja veoma tvrdokorna, možda ćete morati da ponovite postupak ili da dodate malo deterdženta za sudove u tečni rastvor. Kada mrlja nestane, osušite šerpu krpom od mikrofibera i biće kao nova. Ukoliko volite prirodna sredstva za čišćenje, isprobajte i magičan trik za čišćenje vodom u kojoj ste natapali pirinač.
Obavezno koristite meki sunđer i izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje ili ribanje, koja mogu ogrebati površinu šerpe. Takođe, nerđajući čelik može biti sklon stvaranju mrlja od vode, pa temeljno osušite posuđe nakon čišćenja.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini