Na univerzitetu Jejl čuvaju 3 glinene pločice koje predstavljaju najstariji sačuvani kuvar na svetu. Na njima su zapisani recepti za gulaše i variva stari oko 3.700 godina, napisani klinastim pismom na akadskom jeziku, kojim su govorili narodi drevne Sumerske kulture. Ove pločice pronađene su na području današnjeg Iraka, Sirije i Turske.
Kada su pločice otkrivene 1930-ih, njihov sadržaj nije bio pravilno shvaćen. Tek 1940-ih, zahvaljujući radu asirologinje Meri Inde Hazi i kasnije francuskog stručnjaka Žana Boteroa, potvrđeno je da su u pitanju recepti.
Asirolog je stručnjak koji proučava istoriju, jezike, kulturu i civilizacije drevnog Bliskog istoka, naročito Mesopotamije — područja današnjeg Iraka, Sirije i susednih zemalja. Asirologija obuhvata tumačenje drevnih zapisa, kao što su klinasta pisma na glinenim pločicama, arheološke nalaze i sve ono što pomaže razumevanju života i društava starih hiljadama godina.
Jedan od najstarijih zabeleženih recepata je za jagnjeći gulaš, jelo koje se u Mesopotamiji pre četiri milenijuma spremalo od različitih vrsta mesa – peradi, golubova, ovčetine, jagnjetine, ali i iznutrica, repe i cvekle. Takođe su spremana jela od divljih životinja poput jelena, gazele, a postojalo je i jelo nalik piti.
Sastojci korišćeni u tim jelima bili su često skupi, što ukazuje da su recepti verovatno služili kao podsetnik iskusnim kuvarima, a ne kao vodič za početnike.
Danas, istraživači sa Jejla pokušavaju da rekonstruišu ove drevne recepte u okviru projekta "Babylonian cooking". Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, uspeli su da dobiju jestive verzije jela koristeći začine i tehnike koje su izvorno korišćene, poput kumina, korijandera, metvice, belog luka i luka. Ova bogata kombinacija ukusa i začina iznenadila je i arheologe i stručnjake za gastronomiju, pokazujući da su drevni narodi već tada razvili sofisticiranu kuhinju sa bogatim aromama, koje su i danas karakteristične za bliskoistočnu kuhinju.
U nastavku pročitajte recept za najbolji juneći gulaš
Sastojci:
- svinjska mast
- 2 crna luka
- 800 g junetine
- 1 čaša paradajz soka
- so, biber, lovorov list
Priprema:
Na masti izdinstati crni luk, pa dodati meso seckano na kockice. Poklopite, stavite na laganu vatru i ostavite da se krčka 2-3 sata uz povremeno mešanje. Meso će samo otpustiti svoj sok, ali ukoliko je potrebno dodajte malo vode. Pred kraj dodajte paradajz sok i začine pa krčkajte još malo.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini