Sastojci:

  • 200 g mladog luka
  • 50 g mladog belog luka
  • 50 g peršuna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika limunovog soka
  • 3 kašike biljnog ulja

Priprema:

Sačuvajte miris i svežinu leta tokom cele zime uz ovaj jednostavan i ukusan sos od mladog luka, belog luka i peršuna. Pripremite ga brzo i čuvajte u teglicama ili zamrznite za kasnije – idealan je za dodavanje jelima i sosovima kad god poželite.

Savet:

- Namažite senf na unutrašnjost poklopca pre zatvaranja tegle – to pomaže da sos duže ostane svež i sprečava pojavu buđi.

- Sos možete i zamrznuti u kockicama ( u kalupima za led ), što je praktično za dodavanje jelima kad god vam treba aroma svežeg zelenila.

Operite 200 g mladog luka, 50 g belog luka i 50 g peršuna, pa ih osušite. Iseckajte mladi luk ne baš sitno, a beli luk i peršun sitno. Stavljajte zelenilo postepeno u blender i sameljite ga. Dodajte 1 kašičicu soli, 1 kašičicu meda i 1 kašiku limunovog soka. Sipajte 3 kašike biljnog ulja i sve dobro izblendajte u glatku pastu. Prebacite u čiste i suve tegle. 

Ovaj sos čuva sve vitamine i mirise leta, idealan je za zimsku trpezu.

Bonus video

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)