Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 150 ml jabukovog sirćeta
  • 5 komada malih sušenih paprika
  • 1 kašičica crnog bibera (u zrnu)
  • ¼ kašičice kima
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • Ljuta paprika – po ukusu
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica zrnastog senfa
  • Mladi luk – po potrebi (oko 2 veće veze, očišćen)

Priprema:

Ako imate mladi luk koji ne stižete da potrošite, ne bacajte ga! Ukiselite ga brzo i lako – biće pun ukusa, aromatičan, i odličan dodatak svakom jelu.

Savet:

Koristite manji mladi luk sa sve stabljikama – biće hrskav i dekorativan. Možete dodati i šargarepu ili krastavac za bogatiju turšiju!

Operite i očistite mladi luk, pa isecite na dužinu koja može da stane u teglu.

U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, paprike, crni biber, kim, korijander, beli luk, senf i ljutu papriku. Stavite da provri, pa kuvajte 2–3 minuta da puste aromu. U čiste tegle poređajte mladi luk. Prelijte vrućom marinadom da luk bude potpuno prekriven.

Zatvorite tegle poklopcima, ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru. Ostavite da odstoji bar 24–48 sati pre upotrebe da lepo upije sve ukuse.

Bonus video

Pohovani mladi luk Izvor: Pohovani mladi luk