Sada je pravo vreme za pripremu zimnice i većina žena je već počela da prikuplja voće i povrće. Bez obzira što koristite proverene i isprobane recepte, često se desi da se ona pokvari. Za to postoje brojni razlozi, a u nastavku teksta pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju kako bi vaša zimnica što duže trajala.
1. Nepravilno sterilisane tegle
Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji mogu da dovedu do fermentacije voća i povrća. Kako biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180°C nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.
2. Upotreba prezrelog voća i povrća
Mnogi veruju da će zimnica biti slađa i ukusnija ako koriste zrelo voće i povrće, ali to nije slučaj. Voćeće se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Zato birajte čvrste polodove koji nisu oštećeni i nemaju tačkice.
3. Loše mesto za čuvanje
Zimnica će duže trajati, ako se čuva na mestou gde nema promaje, vlage, toplote i gde nema sunčeve svetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem