Sada je pravo vreme za pripremu zimnice i većina žena je već počela da prikuplja voće i povrće. Bez obzira što koristite proverene i isprobane recepte, često se desi da se ona pokvari. Za to postoje brojni razlozi, a u nastavku teksta pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju kako bi vaša zimnica što duže trajala.
1. Nepravilno sterilisane tegle
Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji mogu da dovedu do fermentacije voća i povrća. Kako biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180°C nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.
2. Upotreba prezrelog voća i povrća
Mnogi veruju da će zimnica biti slađa i ukusnija ako koriste zrelo voće i povrće, ali to nije slučaj. Voćeće se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Zato birajte čvrste polodove koji nisu oštećeni i nemaju tačkice.
3. Loše mesto za čuvanje
Zimnica će duže trajati, ako se čuva na mestou gde nema promaje, vlage, toplote i gde nema sunčeve svetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus