Sada je pravo vreme za pripremu zimnice i većina žena je već počela da prikuplja voće i povrće. Bez obzira što koristite proverene i isprobane recepte, često se desi da se ona pokvari. Za to postoje brojni razlozi, a u nastavku teksta pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju kako bi vaša zimnica što duže trajala. 

1. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji mogu da dovedu do fermentacije voća i povrća. Kako biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180°C nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.

2. Upotreba prezrelog voća i povrća

Mnogi veruju da će zimnica biti slađa i ukusnija ako koriste zrelo voće i povrće, ali to nije slučaj. Voćeće se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Zato birajte čvrste polodove koji nisu oštećeni i nemaju tačkice.

3. Loše mesto za čuvanje

Zimnica će duže trajati, ako se čuva na mestou gde nema promaje, vlage, toplote i gde nema sunčeve svetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.

BONUS VIDEO: 

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa