Paprike su povrće koje se često korisiti u srpskoj kuhinji, a od njih mogu da se naprave najrazličitija jela. Koriste se i u pripremi zimnice, a paprike najčešće jedemo punjene mlevenim mesom ili sirom. Sigurno ste u prodavnicama viđali paprike raznih boja, kao što su žute, crvene ili zelene i verovatno ste primetili veliku razliku u ceni. Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj – baburi.

Po čemu se onda razlikuju ove paprike? 

Zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele.Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije, sočnije i blago gorke, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale. Takođe, razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav, pa tako crvene paprike imaju dvostruko više vitamina od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. 

BONUS VIDEO: 

TikTok/kellyscleankitchen Kako se najlakše seče paprika

Izvor: Stvar ukusa