Paprike su povrće koje se često korisiti u srpskoj kuhinji, a od njih mogu da se naprave najrazličitija jela. Koriste se i u pripremi zimnice, a paprike najčešće jedemo punjene mlevenim mesom ili sirom. Sigurno ste u prodavnicama viđali paprike raznih boja, kao što su žute, crvene ili zelene i verovatno ste primetili veliku razliku u ceni. Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj – baburi.
Po čemu se onda razlikuju ove paprike?
Zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele.Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije, sočnije i blago gorke, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale. Takođe, razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav, pa tako crvene paprike imaju dvostruko više vitamina od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus