Ako ste ikada aluminijumsku foliju sa pleha sa ostacima hrane, izravnali i ostavili sa strane za kasnije, pa, niste jedini. Prema rečima lekarskih dijetetičara, aluminijumska folija može ponovo da se upotrebi, jer to neće predstavljati zdravstveni rizik.
I verovali ili ne, aluminijumska folija je takođe bezbedna za ponovnu upotrebu, čak i ako primetite neke tamnije mrlje ili su promenu boje. Ove promene su bezopasne i neće imati negativan uticaj na vašu hranu.
Aluminijumske tiganje takođe ne morate bacati nakon prve upotrebe. Da biste ih sačuvali i smanjili prenos aluminijuma u hranu, stavite sloj papira za pečenje između aluminijuma i hrane. Ponovo koristite svoje aluminijumske tiganje za čuvanje ili zagrevanje ostataka hrane, kuvanje jela na nižoj temperaturi ili za druge kućne svrhe.
Kako očistiti aluminijumsku foliju?
Najbolji način za čišćenje aluminijumske folije je da je operete sapunom i vodom. Aluminijumske folije i tiganji se takođe mogu oprati deterdžentom za sudove i sunđerom.
Kako ponovo koristiti aluminijumsku foliju?
Aluminijumska folija se može ponovo koristiti za razne kuhinjske i kućne svrhe. Recimo, možete da je upotrebite za pokrivanje ostataka hrane, podgrevanje hrane u rerni ili oblaganje pleha za toster kako bi se sprečio veći nered. Čak možete da umotate jaja u aluminijumsku foliju i kuvate.
Pored toga, čista aluminijumska folija može se smotati i uviti u prsten da bi se napravio improvizovani pleh za kuvanje na pari ili koristiti kao omotač za izolaciju tople hrane u kutiji za ručak ili korpi za piknik. Izgužvana aluminijumska folija takođe može biti korisna za struganje ostataka hrane sa tiganja od livenog gvožđa i staklenog posuđa.
Kada baciti aluminijumsku foliju?
Nažalost, aluminijumska folija se ne može zauvek koristiti. Bacite je ako je pocepana, jako zaprljana ili iskidana. Ako je folija previše izgužvana da bi se efikasno očistila ili ponovo upotrebila, najbolje je da je bacite. Ako pokušavate da ponovo upotrebite aluminijumski pleh za pečenje, bacite ga ako ne drži oblik ili je potamneo od rerne.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini