Marcipan je smesa kojoj su glavni sastojci badem i šećer, i koristi se kao nadev za kolače i torte, ali i kao samostalan slatkiš. Veoma se lako oblikuje, pa se može upotrebiti za ukrašavanje torti umesto fondana.
Za pripremu marcipan mase vam je potrebno:
- 300 grama mlevenih badema
- 200 grama šećera u prahu
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta badema
- 60 ml vode (ili jedno belance)
Ukoliko nemate mlevene bademe, najpre ih blanširajte, a zatim sameljite.
Pomešajte bademe i šećer u prahu i po mogućstvu sameljite naknadno u blenderu kako bi vam masa bila kompaktna i glatka. Te suve sastojke zatim prosejte kroz cediljku kako biste bili sigurni da nije ostalo grudvica.
Postepeno dodajte tečne sastojke, kašičicu po kašičicu i mesite masu.
Da bi vam marcipam bio još čvršći, umesto vode možete dodati jedno belance, ali ga pre dodavanja nemojte tući.
Gotov marcipan možete bojiti jestivim bojama i oblikovati na razne načine, a u frižideru može da stoji i do deset dana.
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu