Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

Saveti za kupovinu i pripremu uskršnjih jaja

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Saveti za kupovinu i pripremu uskršnjih jaja

Izvor: Foto: Shutterstock

Kako ćemo ukrasiti jaja na Uskrs je svima najvažnije, ali moramo brinuti i o zdravlju! Ova pravila ne bi trebalo zanemariti!

Uskoro ćemo proslaviti najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a samo dva dana pre uživaćemo u omiljenom običaju – farbanju jaja.

Pored estetike, važno je da vodimo računa i o zdravlju. Kako vaskršnja jaja uglavnom dosta stoje – prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu do se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih saveta za kupovinu:

- Ako jaja kupujete na pijaci, obavezno idite rano ujutro, kako biste izbegli jaja koje dugo stoje na štandu, naročito ako je napolju vruće;

shutterstock_600051485-2
Izvor: Foto: Shutterstock

- Kupujte čista i neoštećena jaja;

- Pri kuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenja;

- Ako ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje;

- Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom;

- Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki greh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja;

- Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kurir/stil.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti