Domaćice više ne žele da farbaju jaja sa bojama punim hemikalija, pa su prešle na prirodnije metode, a to je farbanje čajem. Takvo farbanje je postalo pravi hit.
Da biste ofarbali jaja za Uskrs u različite nijanse, najbolje je da se rukovodite sledećim pregledom boja i nijansi:
Roze jaja: crni čaj i sok od cvekle u razmeri 1 : 1.
Ljubičasta jaja: crni čaj i sok od grožđa u razmeri 1 : 1.
Jarkožuta jaja: senča čaj
Svetložuta jaja: čaj od kamilice
Siva: Čaj od šipka i hibiskusa.
Plava: crni čaj i 1/2 šolje izgnječenih borovnica.
Narandžasta jaja: Rooibos čaj i pola kašičice kurkume
Braon jaja: crni čaj.
Postupak:
U 150 ml proključale vode stavite filter kesicu čaja ili sušene listove čaja i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Izvadite filter kesicu ili procedite čaj, pa ostavite da se ohladi na par minuta. U čaj sipajte kašiku alkoholnog sirćeta i promešajte. Pažljivo kašikom spustite u šolju čaja tvrdo kuvano jaje i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sledećeg dana izvadite jaje iz čaja i nežno ga posušite papirnim ubrusom. Nemojte trljati jaje ubrusom jer tako možete skinuti boju.
Budite oprezni jer neki biljni čajevi mogu da promene i ukus jaja.
Međutim, pastelne nijanse i rustične dekoracije su toliko u modi da smo sigurni da ćete želeti da isprobate ovu tehniku.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Lepa & Srećna
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom