Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trikovi koji će vas pretvoriti u pravog umetnika u kuhinji

Trikovi koji će vas pretvoriti u pravog umetnika u kuhinji

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako profesionalni kuvari kažu, vrlo je mala razlika između jela koje je jako ukusno, i onog jela koje je prosto genijalno, i koje izgleda kao da je upravo izašlo iz kuhinje restorana koji ima pet zvezdica.

E pa baš neki od takvih trikova koji će vaše kulinarsko umeće pretvoriti u magiju, vaš čekaju u nastavku.

Tajna soja sosa kao dodatka

Poznati francuski kuvar August Eskofije je još u 19. veku govorio o petom čarobnom ukusu (pored slanog, kiselog, ljutog i slatkog), koji svakom jelu daje posebnu notu. Kasnije je japanski hemičar Kikunae Ikeda naučno dokazao da je taj peti ukus zapravo najsličniji ukusu soja sosa, zahvajujući tome što obiluje glutamatu.

soja-sos
Izvor: Foto: Shutterstock

I ovo je trik kojim se brojni profesionalni kuvari koriste - kako bi poboljšali ukus supa, čorbi, riže, pojedinih specijaliteta od mesa i slično, oni samo dodaju malo soja sosa svojim jelima.

Kako da vam omlet bude savršen

Kada pravite omlet, vaš tajni sastojak je kukuruzni griz tj. palenta. Sve što treba da uradite jeste da na svaka 3 umućena jaja dodate jednu kašičicu kukuruznog griza, i ne samo da će omlet biti gotov u rekordnom roku, već će to biti najlepši omlet koji ste ikad probali.

frittata-with-spinach-and-garlic-on-wood-board-ready-for-your-adverstising-place-for-text
Izvor: Foto: Profimedia

Crni čaj kao tajni sastojak pogačica

Kada pravite pogačice, ili neko drugo dizano testo, sigurno želite da imaju onu zlatnu hrskavu koricu po površini, koja ne samo da izgleda lepo na oko, već i dodaje na ukusu. A kako biste to postigli, dodajte testu malo mlevenog crnog čaja i magija će se sama od sebe desiti.

trikovi-koji-ce-vas-pretvoriti-u-pravog-umetnika-u-kuhinji
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Dodajte puter u kafu za bogatiji ukus

Pijete crnu kafu, i želite da njen ukus bude što kremastiji, kao i da ublažite njenu jačinu, ali ne želite da je razblažite vodom. Logično - dodaćete mleko. Međutim, kako bi ukus stvarno bio fantastičan, stavite na dno šolje i vrlo malo putera, i odmah ćete primetiti razliku!

shutterstock_582329227
Izvor: Foto: Shutterstock

Savršena jaja na oko

Objasnili smo kako da napravite omlet koji je san snova, a sad treba da se pobrinemo za jaja na oko, za vas koji volite jaja da spremate na ovaj način. Nakon što ste izlili jaje u tiganj u kom se zagrejalo ulje, i čim belance očvrsne i dobije belu boju, dodajte u tiganj i vrlo malo vode.

Tako vam se jaje neće zalepiti, i biće mekano i preukusno bez obzira da li želite rovito ili tvrdo pečeno.

shutterstock_413328976
Izvor: Foto: Shutterstock

Kako da meso bude savršeno sočno

Ovaj trik će vas možda šokirati, ali u pripremi mesa vam od pomoći može biti kora od banane. Kada pržite meso u tiganju, pored svežih začina koje dodajete, stavite sa strane i koru od banane, koja će učiniti da parče mesa bude najmekše koje ste do sad probali. Ovo je trik koji profesionalni kuvari vrlo često primenjuju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: mogujatosama.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti