Kako profesionalni kuvari kažu, vrlo je mala razlika između jela koje je jako ukusno, i onog jela koje je prosto genijalno, i koje izgleda kao da je upravo izašlo iz kuhinje restorana koji ima pet zvezdica.
E pa baš neki od takvih trikova koji će vaše kulinarsko umeće pretvoriti u magiju, vaš čekaju u nastavku.
Tajna soja sosa kao dodatka
Poznati francuski kuvar August Eskofije je još u 19. veku govorio o petom čarobnom ukusu (pored slanog, kiselog, ljutog i slatkog), koji svakom jelu daje posebnu notu. Kasnije je japanski hemičar Kikunae Ikeda naučno dokazao da je taj peti ukus zapravo najsličniji ukusu soja sosa, zahvajujući tome što obiluje glutamatu.
I ovo je trik kojim se brojni profesionalni kuvari koriste - kako bi poboljšali ukus supa, čorbi, riže, pojedinih specijaliteta od mesa i slično, oni samo dodaju malo soja sosa svojim jelima.
Kako da vam omlet bude savršen
Kada pravite omlet, vaš tajni sastojak je kukuruzni griz tj. palenta. Sve što treba da uradite jeste da na svaka 3 umućena jaja dodate jednu kašičicu kukuruznog griza, i ne samo da će omlet biti gotov u rekordnom roku, već će to biti najlepši omlet koji ste ikad probali.
Crni čaj kao tajni sastojak pogačica
Kada pravite pogačice, ili neko drugo dizano testo, sigurno želite da imaju onu zlatnu hrskavu koricu po površini, koja ne samo da izgleda lepo na oko, već i dodaje na ukusu. A kako biste to postigli, dodajte testu malo mlevenog crnog čaja i magija će se sama od sebe desiti.
Dodajte puter u kafu za bogatiji ukus
Pijete crnu kafu, i želite da njen ukus bude što kremastiji, kao i da ublažite njenu jačinu, ali ne želite da je razblažite vodom. Logično - dodaćete mleko. Međutim, kako bi ukus stvarno bio fantastičan, stavite na dno šolje i vrlo malo putera, i odmah ćete primetiti razliku!
Savršena jaja na oko
Objasnili smo kako da napravite omlet koji je san snova, a sad treba da se pobrinemo za jaja na oko, za vas koji volite jaja da spremate na ovaj način. Nakon što ste izlili jaje u tiganj u kom se zagrejalo ulje, i čim belance očvrsne i dobije belu boju, dodajte u tiganj i vrlo malo vode.
Tako vam se jaje neće zalepiti, i biće mekano i preukusno bez obzira da li želite rovito ili tvrdo pečeno.
Kako da meso bude savršeno sočno
Ovaj trik će vas možda šokirati, ali u pripremi mesa vam od pomoći može biti kora od banane. Kada pržite meso u tiganju, pored svežih začina koje dodajete, stavite sa strane i koru od banane, koja će učiniti da parče mesa bude najmekše koje ste do sad probali. Ovo je trik koji profesionalni kuvari vrlo često primenjuju.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem