Čistoću svog doma održavajte prirodnim sredstvima, kao što su to radile vaše bake i prabake.

Želite li da vaš dom bude čist, a da se pritom ne trujete hemijskim sredstvima za čišćenje? Želite li da uštedite novac, a ujedno sačuvate zdravlje vaših bliskih? Rešite se hemijskih sredstava za čišćenje!

U pauzi između vaših omiljenih tv-serija redovno se vrte reklame za sredstva za čišćenje, koja bez „imalo vašeg truda“ čiste, peru, uklanjaju mrlje, kamenac i neugodne mirise. Domaćice u reklamama tvrde da je dovoljno samo našpricati površinu, ostaviti da odstoji nekoliko minuta i lagano izbrisati krpom. Pod utiskom onoga što ste videli, odlazite u prodavnicu i kupujete reklamirane proizvode koji tako delotvorno čiste.

Dolazite kući, špricate i čekate nekoliko minuta kako biste obrisali tretiranu površinu. Posle nekoliko minuta brišete površinu, ali ona je i dalje zamazana, rđava, puna kamenca i gljivica. Osim što ste potrošili novac na kupovinu hemijskog preparata, vi i vaši ukućani udisali ste štetne hemikalije, a vaš kućni ljubimac je zaprljao šape, koje će posle polizati.

Zašto koristiti ekološka sredstva za čišćenje

Sunđer sa kojim ste brisali sredstvo i prljavštinu ispraće se pod slavinom, pa će ostaci hemikalija otići u otpadne vode. Na kraju će koren neke biljke usisati ovu vodu. Ako dođe do biljke koja je jestiva, postoji mogućnost da je na kraju i pojedete, ne znajući da je zalivena vodom koju ste sami zagadili. Razvojem industrije i masovne proizvodnje, današnji praškasti deterdženti za veš i sva sredstva za čišćenje postali su jeftini i široko dostupni, pa su ih pune police svake prodavnice.

Hemijska sredstva za čišćenje nisu ni ekološko, niti zdravstveno prihvatljiva. Aktivne tvari temelje se na fosfatima i sintetskim tenzidima koji izazivaju alergije i nadražuju kožu, a u većim dozama mogu biti i smrtonosni. Dužim udisanjem raznih hemijskih spojeva rizikujemo kancerogeno oboljenje. Uz neposrednu štetu koju nanosimo sebi i svojoj porodici, velika je i ona koju činimo prirodi.

Učinite uslugu sebi i svojim ukućanima i počnite svoj dom da održavate prirodnim sredstvima, koja ne samo da su zdravija i jeftinija od industrijskih sredstava za čišćenje, već su i dokazano delotvorniji.

Napravite svoja sredstva za čišćenje

Proizvesti svoje ekološki i zdravstveno prihvatljivo sredstvo za čišćenje vrlo je jednostavno. Potrebno je tek nekoliko jeftinih sastojaka i malo uloženog vremena i truda.

Ovakva sredstva ne samo da su bolja od većine industrijski proizvedenih sredstava, već njihovim korišćenjem nećete ugroziti svoje zdravlje ili zagaditi prirodu.

Nakon što isprobate neki od ekoloških preparata, više nikad nećete posegnuti za hemijskim sredstvom. Prirodna sredstva za čišćenje baziraju se na prirodnom sapunu, sirćetu, limunovom soku, glicerinu, boraksu (natrijum boratu), sodi bikarboni, soli i eteričnim uljima.

Navedeni sastojci dovoljni su da vaš dom i veš budu blistavo čisti i mirisni.

Sredstvo za uklanjanje kamenca i gljivica

Sastojci:

• alkoholno belo sirće 250 ml

• destilovana voda 200 ml

• boraks 50 g

• etilni alkohol 50 ml

• eterično ulje eukaliptusa 10 ml

Recept je za oko 500 ml sredstva.

Priprema: Precizno izmerite potrebne komponente. Eterično ulje pomešajte s alkoholom. Vodu zagrejte do ključanja, uklonite s izvora toplote, pa uz mešanje dodajte boraks.

Kada se masa boraksa ohladi, dodajte alkohol s eteričnim uljem i na kraju sirće. Dobro promešajte i stavite u bocu s raspršivačem.

Pre svake upotrebe potrebno je protresti bocu. Sredstvo je idealno za tretiranje keramičkih i emajliranih površina, te hromiranih armatura u kupatilu, a može se koristiti i za staklene i plastične površine u kadi ili toaletu.

Rok trajanja: neograničen.

Uputstvo za upotrebu: željenu površinu tretirajte sredstvom, ostavite da deluje 10-20 minuta. Prebrišite vlažnom krpom. Za površine koje su obrasle kamencem ili gljivicama ponovite postupak 2-3 puta.

Eko sredstvo za pranje stakla

Sastojci:

• 10 g mlevenog prirodnog sapuna (ekstra jakog)

• 500 ml destilovane vode

• 150 ml alkohola za čišćenje

• 100 ml alkoholnog belog sirćeta

• eterično ulje

Recept je za oko 750 ml deterdženta.

Priprema: Precizno izmerite potrebne komponente. Zagrejte vodu na 80 stepeni, pa sipajte mleveni sapun. Lagano mešajte sapun, dok se ne otopi. Kad je sapun potpuno otopljen u vodi, dodajte ostale sastojke uz lagano mešanje. Ako vam se sav sapun nije potpuno rastopio, masu možete profiltrirati kroz žičanu cediljku.

Gotovo sredstvo stavite u plastičnu bocu s raspršivačem.

Rok trajanja: minimalno godinu dana.

Osveživač prostora

Sastojci:

• etilni alkohol (etanol) 200 ml

• destilovana voda 300 ml

• eterično ulje limuna 8 ml

• eterično ulje mandarina 6 ml

Recept je za oko 500 ml osveživača.

Priprema: Precizno izmerite potrebne komponente. Eterična ulja pomešajte s alkoholom, pa dodajte ostale supstance. Gotov osveživač prostora stavite u bocu s raspršivačem.

Eterična ulja se neće u potpunosti otopiti, pa je pre svake upotrebe potrebno protresti bocu. Ne preporučuje se tretiranje tkanina i osetljivih površina.

Rok trajanja: neograničen.

Za blistav dom: Napravite prirodna sredstva za čišćenje kuće (RECEPT)
Foto: Shutterstock shutterstock_635719205

Sredstvo za čišćenje WC-a

Sastojci:

• 100 g boraksa

• 100 ml alkoholnog sirćeta

• limunska kiselina

• 500 ml destilovane vode

Svi znamo koliko muke može zadati prljava WC školjka, pa koristimo snažne hemikalije kako bismo se rešili nečistoća, bakterija i kamenca, ne znajući da sami možemo napraviti ekološki prihvatljivije sredstvo za čišćenje.

Priprema: Potrebni su nam samo boraks, sirće ili do vrha puna kašika limunske kiseline, i pola litra vode. Sastojke dobro promešajte, stavite u bocu s prskalicom i dobro protresite sadržaj.

Kako biste dobro očistili školjku, treba da je temeljno našpricate napravljenom smesom i ostavite da deluje 15-20 minuta. Nakon tog vremena istrljajte školjku četkom, kako biste odstranili nečistoće.

Univerzalno sredstvo za čišćenje podova

Sastojci:

• 1 kašika prirodnog sapuna za ribanje

• 950 ml srebrne vode, može i destilovane

• 2 kašike boraksa

• 1 kašičica limunske kiseline

Priprema: Zagrejte vodu, polagano dodajte sapun uz mešanje, dok se ne otopi. Nakon toga dodajte i ostale sastojke.

Dobijeno sredstvo čuvajte u staklenoj ili plastičnoj boci.

U kantu punu tople vode dodajte 3 kašike ovog sredstva i prebrišite pod. Nije potrebno naknadno ispiranje.

Tečno sredstvo za čišćenje rerni i šporeta

Sastojci:

• 3 velike kašike boraksa

• 1/4 šoljice sirćeta

• 1/8 šoljice prirodnog mlevenog sapuna otopljenog u vodi

• 2 šoljice srebrne vode, može i destilovane

• soda bikarbona (ne dodaje se mešavini)

• so za čišćenje

Priprema: Pomešajte boraks, sirće, otopljeni sapun i vodu u boci s prskalicom. Dobro protresite sadržaj, kako bi se sastojci kvalitetno izmešali. Obilno našpricajte rernu mešavinom i zatim je posipajte sodom bikarbonom i solju za čišćenje.

Nakon toga sodu bikarbonu pošpricajte dobijenim sredstvom za čišćenje. Ostavite tako tretiranu rernu nekoliko sati ili preko noći.

Ostatke sredstva za čišćenje uklonite krpom i prebrišite rernu sunđerom natopljenim vrućom otopinom sapuna i vode.

Deterdžent za ručno pranje posuđa

Sastojci:

• 100 g sapuna za ribanje

• 1/2 šoljice sode bikarbone

• 1/4 šoljice sode za pranje

• 1/2 kašičice limunske kiseline

• eterično ulje po izboru 5 ml

• destilovana voda 1-1,5 l

Priprema: Stavite ribaći sapun u šerpu i dodajte malo više od jedne šoljice vode. Počnite da grejete masu na šporetu i mešajte dok se sapun ne rastopi. Sklonite šerpu sa ringle, dodajte ostale sastojke i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Kada se mešavina ohladi, sipajte je u odgovarajuću ambalažu. Gotov proizvod koristite kao svaki drugi deterdžent za ručno pranje posuđa. Ovaj ekološki deterdžent ne peni jako kao industrijski, ali vrlo efikasno pere.

Odstranjivanje fleka

Boraks će vam pomoći da se rešite ružnih fleka na tepihu koje često imaju neprijatan miris. Pre nanošenja boraksa, obavezno napravite test na maloj površini tepiha, da biste bili sigurni da vam tepih neće izgubiti boju.

Fleke od vina i alkohola uklonite mešavinom od pola šoljice boraksa u 500 ml vruće vode.

Sunđerom nanesite masu na fleku, pustite da deluje pola sata i zatim operite mrlju šamponom. Najbolje rezultate postićićete ako je fleka sveža.

Fleke od krvi najlakše ćete ukloniti natapanjem u hladnoj vodi ili pasti od gustina i vode.

Fleke od kafe ili čaja natapajte u limunovom soku.

Masne fleke na odeći uklonite tako što svežu fleku pospete običnim puderom. Nakon toga, uobičajno operite u mašini.

Fleke od paradajza uklonićete pastom od boraksa i vode.

Mere opreza: kod izrade sredstava za čišćenje pridržavajte se mera opreza koje su naznačene na pakovanjima komponenti.

Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: prva.rs