Sada slobodno možete da pozovete prijatelje na savršen gulaš, jer smo otkrili tajnu kako uvek da uspe.
Evo šta ste do sad radili pogrešno:
Birate loš komad mesa
U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od živine, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš, ipak, najbolje je kuvati od junetine i to od "žilavijih“ komada mesa, koji su ujedno i povoljniji. Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.
Prekratko kuvate meso
Jeste li ikada čuli da je netko prekuvao meso u gulašu? To je praktički nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i tako ga pretvoriti u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.
Ne trljate meso paprikom
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Ali umesto da je dodate u sos, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na malo ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog gulaša.
Povrće stavljate u isto vreme kao i meso
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo kornasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.
Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća
Klasični gulaš treba da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i grančice timijana, kao i lovorov list. Kuvate li s gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.
Izvor:punkufer.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom