Postoji veoma lak način da čuvamo naraslo testo. Čak i kada je umešeno, nema potrebe da se ostavlja na toplom mestu i da čekate satima dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Premažite kesu od najlona uljem, stavite u nju umešeno testo, premažite ga uljem odozgo i vežite kesu da u njoj nema vazduha. Stavite kesu sa testom u frižider na najnižu policu, ali ostavite i mesta da može da naraste.
Kada umesite testo uveče, ostavite ga u frižideru preko noći. Ujutro ga izvadite i ostavite ga da se odmori. Kasnije ga oblikujte u pogaču, mekike, picu ili šta god odaberete.
Ovaj metod je oproban i veoma je lako da ujutru pripremite doručak od testa, testom koje je umešenu uveče i ostavljeno u frižideru - takozvano ohlađeno testo.
Na žalost, ovakvo testo može da se čuva samo 3 dana, nakon toga gubi svoju elastičnost i najbolje je da od njega ne pravite ništa. Testo može da naraste i da ga nakon toga u najlonu stavite u zamrzivač. Izvadite ga i ostavite da se odmrzne. Ovakvo testo je mekano i sa njim se lako radi.
Testo možete čuvati i u posudi. Odozgo ga pokrijte providnom folijom i ostavite ga na hladnom. Da bi vama bilo lakše, podelite testo na 2 ili 3 lopte, izvadite jednu i recimo od nje pripremite picu, a ostatak testa ostaje na hladnom.
U zamrzivaču, trajnost testa se povećava i tamo ga možete čuvati oko 6 meseci.
Izvor: Bonapeti.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem