Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trikovi za kuvanje savršene kafe

Trikovi za kuvanje savršene kafe

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelji prave, domaće kafe, sigurno već znate neke tajne pravljenja ovog

omiljenog napitka.

Kako biste uvek skuvali dobru kafu važe neka univerzalna pravila:

-koristite svežu, hladnu vodu, najbolje onu iz česme;

-kafu je najbolje skuvati u emajliranoj džezvi jer se u njoj voda brže zagreva, a

ukus kafe će biti intenzivniji;

- za pun ukus domaće kafe, neophodno je da izaberete mešavinu sačinjenu od

prave kafe, bez raznih dodataka, kao i da ona bude fino samlevena.

Za pripremu savršene domaće kafe potrebna je džezva, voda i naravno sveža mlevena

kafa. Sam proces pripremanja je jednostavan, ali postoji par saveta kako da iz dobre kafe

izvučete najbolje. U džezvu sipajte onoliko hladne vode koliko je dovoljno za jednu šolju,

najviše dve, jer kada skuvanu kafu delite na više šoljica, pena često „pobegne“ samo u

jednu. Džezvu zatim stavite na šporet da se voda zagreje. Ako pijete slatku kafu, poželjno

je da vodu pošećerite odmah, jer se kafa po pravilu ne šećeri naknadno zbog taloga koji

se podigne mešanjem.

Kada voda proključa, sklonite džezvu sa šporeta i sipajte jednu ili dve kašičice sveže

mlevene kafe za svaku šolju, u zavisnosti od njene veličine. Promešajte kafu u džezvi i

ostavite par sekundi da kafa provri. Džezvu sklanjamo sa ringle čim kafa počne da se

podiže u džezvi. Kafu serviramo tamo gde ćemo je piti, a nakon toga je ostavljamo par

minuta da se smiri – to jest, da se odvije proces ekstrakcije arome.

Ono što svežu mlevenu kafu izdvaja od drugih je gusta i obilna pena, koja čuva toplotu

kafe, ali i jedinstveni miris i ukus, koji budi sva čula. Ona je često i znak raspoznavanja

između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema.

Osim što izgled čini primamljivim, pena čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u

ustima.

Ostatak recepta glasi: Sada uživajte!

Više na ovu temu

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti