Svaki “roštilj majstor” zna da marinada daje veliki doprinos ukusu jela, ali i omekšavanju mesa.

Marinada za jagnjeće ili teleće kotlete

Sastojci:

2 1/2 cm izrendanog đumbira (koren ili u prahu)

1 struk praziluka

1 solja belog vina

1 cen belog luka

izrendana kora i sok od jednog limuna

Sve sastojke pomesati i preliti preko pripremljenog mesa.

Marinada za raznjiće

Sastojci:

1 crni luk sitno isečen

2 kašike sitno isečenog đumbira

1 kašičica kurkume

1 kašičica karija

1/4 kašičice mlevenog indijskog oraščića

200 g kiselog mleka

Staviti luk i ostale sastojke u blender, dodati kiselo mleko i blago promešati. Dodati meso.

Marinada za svinjske krmenadle

Sastojci:

1/2 šolje ulja

1/4 šolje jabukovog sirćeta

1/4 šolje vinjaka

1/4 šolje mlevenog kima

1 kašika meda

1 kašika crnog mlevenog bibera

Sve sastojke sjediniti i preliti preko mesa.

Marinada za ribu i morske proizvode

Sastojci:

1 šolja belog vina

1/2 šolje soka od limuna

2 kašike vinskog sirćeta

2 kašike maslinovog ulja

so

biber

Ostaviti ribu u marinadi pokrivenu celu noc. Riba mora biti sasvim sveža. Marinada ima efekat kuvanja, jer se riba više ne obrađuje, lepo se ocedi, iseče i servira uz garnir po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs